Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Οργή, ένας κακός σύμβουλος στο γάμο.

 Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού
Συχνά οι αφορμές της συζυγικής κρίσεως δεν είναι τόσο σοβαρές και μεγάλες όσο φαίνονται. Η οργή της στιγμής, η μνησικακία που γεννιέται, οι κακοί λογισμοί και η εκδικητικότητα είναι κακοί σύμβουλοι σε μια κρίση.
Τα μικρά συννεφάκια τα μετατρέπουν σε καταιγίδα. Ας μην ανοίξουμε το στόμα μας όταν βρισκόμαστε «εν βρασμώ ψυχής». Ας αναβάλουμε τον έντονο διάλογο για λίγες ημέρες αργότερα, αφού πρώτα συμβουλευτούμε και τον πνευματικό μας, ο οποίος θα μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και πιο αντικειμενικά.
Χρειάζεται ο κατάλληλος τρόπος και ο κατάλληλος χρόνος για να συμβουλέψουμε τον σύντροφο μας ώστε να καταλάβει γρηγορότερα το σφάλμα του. Ο λαός μας λέει: «Σε μια κουταλιά μέλι περισσότερες μέλισσες μαζεύονται, παρά σε ένα βαρέλι ξύδι». Κουταλιά μέλι είναι ο γλυκός, ο καλός λόγος, αυτός ο οποίος ξέρει πρώτα να επαινεί και να εκφράζει την ευγνωμοσύνη και έπειτα να συμβουλεύει, να διορθώνει με πραότητα και ταπείνωση, χωρίς να σπάζει το σύνδεσμο της αγάπης.
Η αχαλίνωτη γλώσσα σπάζει κόκαλα αλλά πολλές φορές και το δυνατότερο συζυγικό σύνδεσμο. Όποιος δε μπορεί να συγκρατήσει τη γλώσσα του και το θυμό του, ακόμη και όταν έχει δίκαιο, τότε είναι ανίκανος να συγκρατήσει και όλα τα υπόλοιπα πάθη του.
Ας γνωρίζουμε καλά πως δεν είναι τα δικά μας λόγια αυτά τα οποία θα διορθώσουν το σύντροφό μας αλλά ο χρόνος, τα παθήματα της ζωής που γίνονται μαθήματα και κυρίως η Χάρη του Θεού.
Υπάρχει και μια οργή εσωτερική, καταπιεσμένη, που γεννιέται μέσα στον άνθρωπο όταν δεν ικανοποιεί κάποιο πάθος του. Τότε ας μην οργιζόμαστε με το σύντροφο μας ο οποίος προσπαθεί να μας αποκόψει από το πάθος μας, αλλά ας στρέψουμε την επιθετικότητα μας εναντίον του πάθους μας, ώστε σιγά-σιγά να απελευθερωθούμε από αυτό. Αυτό συμβαίνει π.χ. όταν η γυναίκα προσπαθεί να αποτρέψει τον άνδρα της από το πάθος των τυχερών παιχνιδιών, στοίχημα, χαρτοπαιξία κ.λ.π. ή όταν ο άνδρας ελέγχει τη γυναίκα για ανούσια ψώνια ή άσκοπες εξόδους από το σπίτι της.
Για να απομακρύνονται γρήγορα οι κρίσεις και οι πειρασμοί το ζευγάρι οφείλει να γνωρίζει τη τέχνη του ήρεμου διαλόγου, που συχνά χρησιμοποιεί τις λέξεις: «Συγχώρεσε με. Σε λύπησα. Είμαι εγωιστής. Είμαι εγωίστρια. Μετανιώνω για ότι έκανα. Θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος ή καλύτερη».

από: Εδώ