Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

6/12/2017. Α' Επιστημονική Ημερίδα για τον Άγιο Νικόλαο.


Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως η Α' Επιστημονική Ημερίδα της Μητροπόλεώς μας με θέμα: "Άγιος Νικόλαος: Ένας διαχρονικός και σύγχρονος άγιος".


Η Ημερίδα αυτή, που έγινε για πρώτη φορά φέτος στη Μητρόπολή μας, θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τις ημέρες της εορτής του Πολιούχου Αγίου Νικολάου. Την Ημερίδα παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, ο βουλευτής κ. Δημοσχάκης, ταξίαρχοι των στρατιωτικών σχηματισμών της περιοχής μας και αρκετός κόσμος.


Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία των Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Δροσάκη που απέδωσε το Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμ. π. Ειρηναίος Λαφτσής άνοιξε την Ημερίδα καλωσορίζοντας τους θεατές και ακροατές αυτής, καθώς η Ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από το "Ράδιο Ελπίδα 96,1". Ακολούθως, και πάλι η Χορωδία των Ιεροψαλτών απέδωσε λιτά και με ιεροπρέπεια ύμνους από τον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Νικολάου.

Μετά τους ύμνους από την Χορωδία, τον λόγο πήρε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας του "Ο Άγιος Νικόλαος στην Υμνογραφία" παραθέτοντας υμνογραφικά και υμνολογικά στοιχεία σχετικά με τον Πολιούχο της πόλεώς μας.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Αναπλ. Καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παναγώτης Υφαντής ο οποίος ανέπτυξε την εισήγησή του σχετικά με τον Άγιο Νικόλαο ως εικόνα ενότητος και διδάσκαλο της ομονοίας, αλλά και για την μετακομιδή του ιερού του λειψάνου από τα Μύρα στο Μπάρι της Ιταλίας και τις περιπέτειες της μνήμης του κατά τη δεύτερη χριστιανική χιλιετία σε Ανατολή και Δύση.

Την Ημερίδα έκλεισαν με παρεμβάσεις τους οι δυο Μητροπολίτες. Πρώτος ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας που θυμήθηκε την προ πολλών ετών επίσκεψή του στο Μπάρι ως συνοδός του τότε Μητροπολίτου Θηβών (νυν Αρχιεπισκόπου) κ. Ιερωνύμου, και στάθηκε στην ομόνοια και την ενότητα που επιτυγχάνει ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο το ιερό πρόσωπο του Αγίου Νικολάου.


Τέλος ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος έκλεισε την Ημερίδα με αναφορά στον ναό του Αγίου Νικολάου που ουσιαστικά "δημιούργησε" την Αλεξανδρούπολη και αναφέρθηκε στην εικόνα του Αγίου Νικολάου που υπήρχε εκτεθειμένη πάνω στη σκηνή της αίθουσας, η οποία ήταν επιζωγραφισμένη και οι συντηρητές "έβγαλαν" την δεύτερη εικόνα και φανερώθηκε από κάτω μία υπέροχη εικόνα του Αγίου Νικολάου, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό. Ευχαρίστησε δε τους δυο καθηγητές για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους και ευχήθηκε ο Άγιος Νικόλαος να σκέπει και να βοηθά την πόλη μας και όλους τους χριστιανούς.