Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αρχαία Μεσσήνη.

19.10.2017

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας επισκέπτεται από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με αφορμή την Αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχειρίσεως Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.
Ο Αρχιεπίσκοπος το πρωί επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Τσώνης, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την χαρά και την βαθιά του συγκίνησή που βρίσκεται και επισκέπτεται ξανά τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, αφού, όπως δήλωσε, είχε επισκεφθεί τον ίδιο χώρο το 1964 ως συνεργάτης του διάσημου αρχαιολόγου Αναστάσιου Ορλάνδου.

Ο κ. Θέμελης δήλωσε συγκινημένος που υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και που θα τον ξεναγούσε σε έναν χώρο που ο ίδιος είχε εργαστεί πριν από πολλά χρόνια.

Στην συνέχεια ο κ. Θέμελης ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο στον αρχαιολογικό χώρο περιγράφοντάς του τις λεπτομέρειες των ανασκαφικών εργασιών.

Η Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας. Το 1957 ανέλαβε τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη ο τότε γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος, που εργάστηκε ως το 1974. Με τις ανασκαφές του ίδιου και των προκατόχων του ήλθε στο φώς το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού συγκροτήματος του Ασκληπιείου.

Το 1986 το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας ανέθεσε στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη τη διεύθυνση των ανασκαφών της αρχαίας Μεσσήνης. Οι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων συνεχίζονται από το 1987 ως σήμερα με ταχύτερους προοδευτικά ρυθμούς. Έχουν φέρει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς (155-160 μ.X).