Τον ιδρυτή της Ευαγγελιστή Λουκά εόρτασε σήμερα 18 Οκτωβρίου ε.έ. η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς επισκέφθηκε τη Θήβα με τον Απόστολο Παύλο. Ο Απόστολος Παύλος «γιά δεύτερη φορά ἦλθε στήν Κόρινθο τό χειμώνα τοῦ 56-57 μ.Χ.
Τότε ἀσφαλῶς ἐπισκέφθηκε τήν πόλη τῶν Θηβῶν καί τήν ἄλλη Βοιωτία, ὅπου λειτουργοῦσαν Ἰουδαϊκές Κοινότητες (…) ὁ Ἀπόστολος Παῦλος συνοδευόμενος ἀπό τόν Εὐαγγελιστή Λουκᾶ (…) ἐπισκέφθηκε τήν πόλη τῶν Θηβῶν». [Ἱερωνύμου (Μητροπολίτου Θηβῶν καί Λεβαδείας, νῦν Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος) Λιάπη, Χριστιανική Βοιωτία, τόμ. Α΄, (Λιβαδειά: Ἔκδ. Κέντρο Ἀρχαιολογικῶν, Ἱστορικῶν καί Θεολογικῶν Μελετῶν, 2005), σελ. 14]. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς σύμφωνα με την παράδοση μετά το θάνατο του Αποστόλου Παύλου δίδαξε και πέθανε στη Θήβα, όπου και ετάφη. Όταν αργότερα στη Θήβα χτίστηκε ναός προς τιμήν του το λείψανό του τοποθετήθηκε στη ρωμαϊκή λάρνακα που βρίσκεται στο ναό και πάνω από τον τάφο του αγίου.
Το πρωί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Το θείο λόγο κήρυξε ο ηγούμενος της Ι.Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον Ευαγγελιστή Λουκά είπε ότι πρέπει να γίνουμε μαθητές του ευαγγελιστή, ο οποίος μας έμαθε τον τρόπο για την εν Χριστώ ζωή, αφού ο ίδιος έζησε το μυστήριο της παρουσίας του Χριστού.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στην σύντομη προσλαλιά του, αφού αναφέρθηκε στα δυο προσωνύμια του τιμώμενου Αγίου, του αποστόλου και ευαγγελιστή, ευχήθηκε σε όλους δύναμη, υγεία και ενίσχυση και πλούσια τη χάρη του Θεού με τις πρεσβείες του Ευαγγελιστή Λουκά. Επίσης, ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους όσοι διακονούν στον προσκυνηματικό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά.
Το εσπέρας της παραμονής της εορτής τελέστηκε στον Ναό πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου, ο οποίος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η περιφορά της Εικόνος του Ευαγγελιστή με την συμμετοχή πλήθους πιστών από την πόλη των Θηβών.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος το απόγευμα της παραμονής της εορτής 17 Οκτωβρίου ε.έ. χοροστάτησε στον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά στον Ορχομενό, όπου μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτανεία της Εικόνος του Αγίου, με την συμμετοχή πλήθους πιστών. Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ευαγγελιστή.