Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας vnikolaos@in.gr

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Σε φυσική σπηλιά ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας , έχει διαμορφωθεί ο μικρός  ναός των Αγίων Πάντων, που ήταν ο πρώτος κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856.
Όπως και κάθε χρόνο την παραμονή της πανήγυρης  τελείται  πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία ,όπου μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος από το Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές μιας και είναι ο μοναδικός ναός που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό  τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημοσθένης Γάτσιος.  Στο τέλος του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερά  και θαυματουργής εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων.

Στο δάπεδό του μπορεί να δει κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων , που θυμίζει και την λειτουργία του ως νεκροταφείο. Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών ,μιας και η ακριβής χρονολογία που χτίσθηκε είναι άγνωστη.
Από μία απογραφή που είχε γίνει , την εποχή της Ενετοκρατίας ,αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα, πως γύρα από τον ναό υπάρχουν σπίτια »αθηέηκα και ρούσικα' 'Ρώσικα λέγεται και έως και σήμερα η γειτονία γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Κοντά στο σπήλαιο που είναι χτισμένη η εκκλησία , βρίσκεται σκαλιστό σε βράχο ένα τεράστιο λιοντάρι το γνωστό »Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ» φτιαγμένο από τον γλύπτη Ζίγκλερ, μετά από παραγγελία του του Λουδοβίκου των Βαυαρών, για να θυμίζει πως εκεί έχουν ενταφιαστεί οι Βαυαροί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πεθάνει στο Ναύπλιο την εποχή του Όθωνα  από τύφο(1833-1834).

Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους. Προφορικές παραδόσεις θέλουν τον ναό να είναι ο μόνος που είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι να λειτουργεί τα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας.
 

Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός έως και περίπου το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της  ενορίας Αγίας Τριάδας Ναυπλίου. 


STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ