Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Υποδοχή του Τιμίου Ξύλου στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών.

Με ευσέβεια και κατάνυξη χιλιάδες κάτοικοι των Τρικάλων, οι οποίοι δημιούργησαν ουρές πολλών εκατοντάδων μέτρων, υποδέχτηκαν το Σάββατο 18 Μαρτίου το απόγευμα, το Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών, ένα δώρο, το οποίο περιέχει μεγάλο κομμάτι Τίμιου Ξύλου, του Αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ του  Μεγαλοκομνηνού προς την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Με ευλάβεια κλήρος και λαός έσκυψαν κατανυκτικά το κεφάλι σε ένα από τα ιερότερα σεβάσματα και κειμήλια του γένους των Ελλήνων του Πόντου. Ο Σταυρός φυλάσσεται από το 1993 στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας.
Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκε έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων το ιερό κειμήλιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και εν συνεχεία η λιτανευτική πομπή, στην οποία προπορευόταν η χορεία των ιεροψαλτών, τα λάβαρα του τοπικού συλλόγου Ποντίων, τα εξαπτέρυγα και ακολουθούσαν οι ιερείς και οι διάκονοι, το ιερό κειμήλιο με το Τίμιο Ξύλο τοποθετήθηκε εντός του Ιερού Ναού. Κατά τη διάρκεια της πομπής πλήθος πιστών έραιναν το ιερό κειμήλιο με ροδοπέταλα.
Τον Τίμιο Σταυρό μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργο Τανιμανίδη και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε κατά την διάρκεια του Εσπερινού συμπαραστατούμενος από την συνοδεία του και πολλούς ιερείς της πόλεως και των χωρίων των Τρικάλων.
Στο τέλος του Εσπερινού, μετά την προσφώνηση του Ποιμενάρχου μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων κήρυξε εμπνευσμένα τον Θείο Λόγο ομιλώντας περί του Τιμίου Σταυρού του Χριστού, που είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον του θανάτου και της αμαρτίας. Ευχήθηκε δε η δύναμις και η χάρις του Ζωοποιού Σταυρού να επισκιάζει όλους τους πιστούς.
Ακολούθησε στην συνέχεια η προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργο Τανιμανίδη και από τον Πρόεδρο Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων κ. Κοσμά Αποστολίδη.
Πριν από την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος πληροφορηθείς την μετάσταση προς Κύριον του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ ευθύς αμέσως ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα την κοίμησή του και ομού μετά του Σεβασμιωτάτου Βεροίας τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού εν σκηναίς αγίων.
Στη συνέχεια παρατίθεται η προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα:
Σεβασμιώτατε!
Με ανεκλάλητη χαρά, σας υποδεχόμεθα κατ’ αυτή την εύσιμη εσπέρα, ο επίσκοπος μαζί με τον πιστό λαός της πόλεώς μας, καθώς κομίζετε εκ της Ιεράς Μονής τῆς Παναγίας της Σουμελά, του όρους Βερμίου, τεμάχιο του φυλακτηρίου της πίστεώς μας, τον Τίμιο Σταυρό, επάνω του οποίου προσηλώθη «ἡ ζωὴ των ἁπάντων», ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Η συγκίνησή μας εντείνεται έτι περισσότερο, καθώς το ύψιστο τούτο σύμβολο της πίστεώς μας φυλάσσεται εις την κοιτίδα του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατρίδα μας, στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στο μοναστήρι της Παναγίας των Ποντίων, δίπλα στην ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σουμελά.
Σεβασμιώτατε,
σεβαστοί πατέρες,
ευλαβείς χριστιανοί!
Η αγία μας Εκκλησία όρισε την τρίτη Κυριακή των Νηστειών, στο κέντρο ακριβώς της νηστησίμου περιόδου της αγίας και μεγάλης τεσσαρακοστής, να υψώνει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, ως το κατ’ εξοχήν σύμβολο της θυσίας και της νίκης κατά της ισχύος του διαβόλου όχι τυχαία αλλά θεία επινεύσει. Τούτη η εκκλησιαστική περίοδος είναι περίοδος σταυρώσιμη. Με τον κόπο της ασκήσεως, όπως η εκκλησιαστική μας παράδοση την ορίζει, ο χριστιανός καλείται να θυσιάσει, να σταυρώσει το εγώ του, με την πολυδιάστατη μορφή που εκδηλώνεται στην καθημερινή του ζωή, για να γεμίσει και ξεχειλίσει η καρδιά του από την αγάπη της αναστάσεως. Και τούτο όλο, μιμούμενος το εκούσιο πάθος του σταυρού του Κυρίου.
Σεβασμιώτατε,
ολοθύμως και ευγενώς ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση μας, βρίσκεται σήμερα, τοποθετημένος από τα δικά σας χέρια, στο κέντρο τούτου του ναού ο Τίμιος Σταυρός του Σωτήρος, τον οποίο εφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού, ο πολύπαθος και σταυρωθείς Ποντιακός Ελληνισμός. Η πρόσκλησή μας ανταποκρίνεται στον διακαή πόθο των ευλαβών χριστιανών, και ιδιαιτέρως στον τοπικό ευαγή σύλλογο των Ποντίων της πόλεώς μας, διότι ως προηγουμένως ελέχθη, το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού που κομίζετε, είναι επιφορτισμένο και συνδεδεμένο συναισθηματικώς με τον απανταχού της γης διεσπαρμένο Ποντιακό Ελληνισμό.
Σεβασμιώτατε!
Αισθάνομαι βαθιά την ανάγκη να σας ευχαριστήσω ενθέρμως και ολοκαρδίως για την καλοσύνη σας να υποβληθείτε στον κόπο της μεταφοράς του Ιερού τούτου Συμβόλου της πίστεώς μας, στην πόλη μας, δεδομένου του επιφορτισμένου προγράμματος, με τις πολλαπλές λατρευτικές υποχρεώσεις σας, λόγῳ της περιόδου της Αγίας Τεσσαρακοστής.
Η φήμη των ποιμαντικών σας έργων έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Μητροπολιτικής σας περιφερείας και αποτελεί αξιοζήλευτο παράδειγμα για όλους τους νεωτέρους επισκόπους. Ιδιαιτέρως δε η αγάπη σας για τους αγίους της πίστεώς μας, έχει αναδείξει την αποστολική Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, αγιοτόκο εκκλησία.
Ευχαριστώ επίσης θερμότατα, τον αξιότιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και τα Μέλη του Συμβουλίου για την πρόθυμη συγκατάθεσή τους στο αίτημά μας.
Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε η παρουσία στην πόλη μας, του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να αποβεί προς πνευματική ενίσχυση των πιστών αυτής της ευλογημένης ενορίας αλλά και γενικώς προς ωφέλειαν όλων των χριστιανών της επαρχίας μας, που θα προστρέξουν για να ασπασθούν και να λάβουν την ευλογία Του και την πνευματική ενίσχυση στον δύσκολο αγώνα της ζωής.