«Τὸν Σταυρόν σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα, καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν δοξάζομεν»
«Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ τρίτῃ τῶν Νηστειῶν, τὴν Προσκύνησιν ἑορτάζομεν τοῦ τιμίου καὶ ζωοποιοῦ Σταυροῦ». Η Εκκλησίας μας την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχει ορίσει να τιμάται ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου και γι’ αυτό ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Μετά τη Μεγάλη Δοξολογία στον Όρθρο ο Τίμιος Σταυρός τιθέμενος επί δίσκου ηυτρεπισμένου μετ’ ανθέων και τριών κηρών μεταφέρεται εν πομπή στο κέντρο του Ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα προς προσκύνηση. Στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται η προσκύνηση του Σταυρού.
Η υμνολογία της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών έχει αναστάσιμο χαρακτήρα ακριβώς διότι ο Σταυρός αποτελεί τη νίκη εναντίον του θανάτου και της αμαρτίας αφού μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση.  
« οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ σήμερον χορευέτωσαν, καὶ Χριστὸν τὸν Θεὸν ὁμοφρόνως ὑμνείτωσαν … Συγχαίρει πᾶσα ἡ κτίσις…».
«Σήμερον γίνεται χαρά, ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς, ὅτι τοῦ Σταυροῦ τὸ σημεῖον, Κόσμῳ ἐμφανίζεται…».
Η Εκκλησία προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για δύο λόγους. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ένας αγώνας του ανθρώπου να νικήσει τα πάθη του να σηκώσει το σταυρό του και να ακολουθήσει τον Κύριο. Στο μέσο αυτής της πορείας και προσπάθειας, που η κούραση σωματική και πνευματική γίνεται πιο αισθητή, η Εκκλησία προβάλλει τον Ζωοποιό Σταυρό προς ενίσχυση, βοήθεια και ενθάρρυνση του αγώνα των πιστών. Σαν τους οδοιπόρους που κατάκοποι καθώς είναι ξαποσταίνουν για λίγο σε κάποιο ευσκιόφυλλο δέντρο και ανανεωμένοι και ξεκούραστοι συνεχίσουν για το μακρινό τους ταξίδι.
Η τοποθέτηση του Σταυρού στο μέσο της Αγίας Τεσσαρακοστής μας δείχνει ότι τώρα που είμαστε στο μέσο του πνευματικού αγώνα αρχίζει να προβάλλει το τέλος αυτής της πορείας που επιστεγάζεται με το πασχαλινό φως της Αναστάσεως του Χριστού.
Σήμερα 19 Μαρτίου ε.έ., Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νεόδμητο Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Πέρα Χωριό Λιβαδειάς, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος με την συμμετοχή πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Σαγματά, που αυτές τις μέρες βρίσκεται προς ευλογία και αγιασμό των πιστών στον Ιερό Ναό του Πέρα Χωρίου.  
Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κυριαζής, ο οποίος αναφέρθηκε στον Τίμιο Σταυρό που αποτελεί το όργανο εναντίον του διαβόλου. Και αναφέρθηκε στο λόγο του Κυρίου: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι». Και κατάληξε πως αν θέλουμε να φτάσουμε στην αγιότητα, που είναι ο σκοπός μας, πρέπει να πεθάνει μέσα μας ο εαυτός μας και ο κόσμος και να φτάσουμε στο Γολγοθά και μετά στην Ανάσταση.
Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο Σύμβολο του Σταυρού που προβάλλει η Εκκλησία μας και μας θυμίζει ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το σύμβολο της πίστεως μας και το μέσο της Σωτηρίας μας αλλά είναι κι εκείνο που μας θυμίζει το χρέος της θυσιαστικής αγάπης. Αυτή την αγάπη ανακαινισμένη και τέλεια με αληθινό και γνήσιο νόημα μας παρέδωσε ο Κύριός μας με την Σταυρική του θυσία.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία αυτές τις ημέρες να βρίσκεται στον Ναό του Πέρα Χωρίου το Τίμιο Ξύλο από τη Μονή Σαγματά και ευχαρίστησε για αυτή την ευλογία τον πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά π. Παΐσιο Ναυπλιώτη.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στον νεόδμητο Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Πέρα Χωριό ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, προσέφεραν και κουράστηκαν για την ανέγερση του Ιερού Ναού.