Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Από τη Νέα Κίο στην Ιτέα θα μεταφερθεί για προσκύνηση η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Στις 16 Μαρτίου 2017 ημέρα Πέμπτη και ώρα 6μμ θα μεταφερθεί για προσκύνηση στον Ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ιτέα η Ιερά εικόνα της Παναγίας της Κουκουζέλησας ή Τριχερούσας , η οποία φυλάσσεται στον ιερό ενοριακό ναό ¨Θεομάνας Οδηγήτριας¨  Νέας Κίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος. Η εικόνα είχε μεταφερθεί από την Κίο της Μ.Ασίας από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Ν.Κίο της Αργολίδας .
Ο κ. Νίκος Καζατζόπουλος ευχαριστεί τον Μορφωτικό σύλλογο Ν.Κίου, τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου και πρώην αντιδήμαρχο της Ν Κίου Γιώργο Μανινή που αποδέχτηκαν το αίτημα του, όσο και του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ιτέας να μεσολαβήσουν να ρθει η εικόνα στην Ιτέα πού υπάρχουν τόσοι Κιότες. Επίσης ευχαριστεί και τον πατέρα Νεκτάριο, που συνέβαλε αμέσως με τις ενέργειες του για τον ερχομό της εικόνας .
Λίγα λόγια για την εικόνα .
Την εικόνα της Τριχερούσας διέσωσε η Ζωή Πιππίδου, αφού έκοψε την εικόνα στην μέση για να καταφέρει να την σώσει από τους Τούρκους.

Η Κίος της Αργολίδας ιδρύθηκε το 1927 και φιλοξένησε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Κίο της ξακουστής μητρόπολης Νικαίας. Η εικόνα της Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα από τις 4 εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από την Κίο. Είναι μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα, της Παναγίας της Κουκουζέλισας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου , Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει και ένα ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επιτέλεσε η Παναγία στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και ως εκ θαύματος η Παναγία του το κόλλησε.

Όμως το χέρι αυτό κρατεί ένα νόμισμα πράγμα το οποίο παραπέμπει στο θαύμα που επιτέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιων του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι αυτήν και εκείνη θα τον ανταμείψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε είδε μέσα στα χέρια του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση υπόσχεσης της Θεοτόκου.