Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Στην ανάγκη συνεργασίας και στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας αναφέρθηκε από τη Μύκονο ο Αρχιεπίσκοπος.


Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, στην αξία της συνεργασίας και στην σχέση Εκκλησίας - Πολιτείας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσημη υποδοχή του στη Μύκονο. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται από το πρωί στο νησί, για να παραστεί στις εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή του πολιούχου της Μυκόνου Αγίου Αρτεμίου.

Η επίσημη υποδοχή του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίου Αρτεμίου με ιδιαίτερες τιμές. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, Πολιτικοί, Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, κληρικοί και πλήθος πιστών.

Ο Δήμαρχος του νησιού κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει ο Δήμος με τη Μητρόπολη Σύρου και Μυκόνου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος των κατοίκων. «Τα πάλλευκα παρεκκλήσια της, που κοσμούν το τοπίο της, μαρτυρούν τη βαθιά πίστη και το ισχυρό θρησκευτικό φρόνημα των γηγενών κατοίκων αλλά και όσων επέλεξαν να συνδέσουν τη ζωή τους με το νησί μας. Ο Μυκονιάτης, Μακαριώτατε, είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος. Γνωρίζει να εκκλησιάζεται και να τιμά προσηκόντως τα θεία, διότι είναι φορέας της υπερδισχιλιετούς αποκεκαλυμμένης αλήθειας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και διατηρεί μέσα στην καρδιά του άσβεστη τη φλόγα της πίστης όπως το καντήλι στα αναρίθμητα παρεκκλήσια του νησιού μας. Ο Μυκονιάτης αγαπά την Εκκλησία διότι αισθάνεται σάρκα από την σάρκα Της. Αγαπά άλλωστε και σέβεται τους Θεσμούς που στήριξαν το Έθνος, δηλαδή την ίδια την ορθοδοξία, στις πλέον αντίξοες συνθήκες, της ιστορίας του. Τιμά και αναγνωρίζει τη σπουδαία προσφορά του ράσου το χρώμα του οποίου πορφυρωσε από τα μαρτυρικά αίματα των πολυάριθμων κληρικών που έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσει τούτο το ευσεβές Γένος.» τόνισε ο κ. Κουκάς.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σύρου, Μυκόνου και Δήλου κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσφορά των κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας στην Παιδεία, αλλά και την προσφορά τους κατά την περίοδο της Κατοχής. «Σας καλωσορίζουμε, Mακαριώτατε σε ένα νησί, οι κάτοικοι του οποίου, παρά τις χιλιάδες των κατ’ έτος εκ περάτων γης επισκεπτών του, εξακολουθουν να αντιστέκονται στις αλλότριες επιδράσεις και επιρροές, νά παραμένουν πιστοί στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα και να επιμένουν νά φρουρούν τις Θερμοπύλες της μεγάλης Ελληνορθοδ?ξου Παραδόσεώς μας, σε πείσμα όσων ομοεθνών και αλλοεθνών Μήδων, που απειλούν, πλην ματαίως, να την αποκόψουν από τις καρδιές των παιδιών μας και από τις ζείδωρες ρίζες της» ανέφερε ο Μητροπολίτης Σύρου συμπληρώνοντας πως «τούτο μαρτυρούν τα εκατοντάδες εξωκκλήσια και παρεκκλήσια, τα κατακεκοσμημένα με σπάνιας τέχνης περίπυστες Εικόνες της Μεταβυζαντινής εποχής, έργα επιφανών αγιογράφων από την Κωνσταντινούπολη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Επτάνησα, από τα θυσιαστήρια των οποίων ευχές και δεήσεις, υπέρ ειρήνης και ευσταθείας του κόσμου καθημερινά σχεδόν αναπέμπονται,

Το επιμαρτυρεί η αχειροποίητη Παραπορτιανή, που περικοσμεί ως πολύτιμος λίθος την εσθήτα του πνευματικού πολιτισμού του νησιού μας, που ύφανε ο χρόνος και συνεχίζουν να υφαίνουν οι Μυκονιάτισσες υφάντρες, καταστολίζοντάς την με δόξα και φήμη αρίζηλη!

Το μαρτυρούν οι πανδήμως τελούμενες εορτές των Αγίων μας, με τα τοπικά έθιμα και τις παραδοσιακές δοχές!

Το μαρτυρεί η ζωντανή ποιμαντική, πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα των τριών Ενοριών της, ο μετ' αυταπαρνήσεως ζήλος των αρίστων Κληρικών μας και οι δραστήριες Χριστιανικές Ομάδες των Μυκονίων Νέων.

Τo μαρτυρεί και το “Κέντρο Πνευματικής Οικοδομής”, το οποίο μέσα στο πολύβουο και πολύχρωμο κέντρο της πόλης, αποκαλύπτει την άλλη, την αληθινή Μύκονο, τη Μύκονο της ζωντανής πίστης και των πνευματικών αναζητήσεων.

Το επιβεβαιώνει η ψυχή των ενταύθα ενθουσιωδώς υποδεχομένων Υμάς Μυκονίων πιστών και των παιδιών, η οποία σε πείσμα των καιρών, ήταν, είναι και θα είναι ένα πυρωμένο πνευματικό θυμιατήρι, από το οποίο αναδύεται ευωδία πίστεως αληθινή.
Το αποδεικνύουν τα δύο ιστορικά και παλαίφατα Μοναστήρια της, το Καστρομονάστηρο της γυναικείας Ιεράς Μονής Παλαιοκάστρου και η περιώνυμος καί τρισαιώνιος Ανδρώα Μονή της Παναγίας Τουρλιανής, η εύγλωττη αυτή και ηχηρή απάντηση “παντί τω αιτούντι ημίν λόγον περί της εν ημίν ελπίδος” και της προς το Γένος προσφοράς και με το λαό συμπορεύσεως της Εκκλησίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση, αλλά και τον Δήμαρχο και τους πιστούς για την θερμή υποδοχή. «Θαύμασα το νησί της Μυκόνου και είδα την καλοσύνη και την απλότητα των ανθρώπων» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε πως συγκινήθηκε που στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αυτό είναι το ζητούμενο» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος «ιδιαίτερα σήμερα που τα προβλήματα μας καλούν όλους να συνεργαστούμε. Οι Ποιμενάρχες και οι Πολιτικοί έχουν ένα κοινό σημείο. Τον άνθρωπο. Εδώ συναντώνται οι δρόμοι του Πνευματικού Πατέρα με τον εκπρόσωπο της κοινωνίας, για να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Τον Πολιτικό, όμως, τον δημιουργούν οι πολίτες, ενώ η Εκκλησία γεννάει τα παιδιά. Γίνεται μάνα. Και η σχέση είναι μητρική. Η Εκκλησία, λοιπόν, ως μάνα δεν διώχνει τα παιδιά της. Δεν θα διώξει ποτέ κανέναν. Γι' αυτό και εμείς ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός. Τι σημαίνει χωρισμός;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, για να απαντήσει ότι «η μάνα το παιδί της δεν το διώχνει. Κι αν γίνει κάποιο λάθος, το περιμένει στο μπαλκόνι του σπιτιού της, ώσπου να γυρίσει. Σεβόμαστε το ρόλο του Δημάρχου, του Πολιτικού, της Πολιτείας, αλλά πορευόμαστε παράλληλα κι όπου χρειάζεται βοηθάει ο ένας τον άλλον».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Κατοχής, «αλλά μην πάμε τόσο μακριά» σημείωσε «πρέπει με τιμιότητα και ειλικρίνεια να ανοίξουμε τα χαρτιά αυτής της δεκαετίας. Να δούμε πώς στάθηκε και πώς στέκεται αυτός ο τόπος».

Μίλησε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, ιδίως οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα. Αναφέρθηκε σε παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, όπως εικόνες με ανθρώπους να ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών για να βρουν φαγητό. «Λένε πως το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είναι τεράστιο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν το έκανε μόνη της. Το έκανε με τις δωρεές και τις προσφορές των συνανθρώπων μας».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του έκανε λόγο για την αξία της συνεργασίας τονίζοντας πως «αυτό χρειάζεται ο τόπος σήμερα. Και αν υπήρχε η συνεργασία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το δύσκολο σημείο. Αν δε βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε, χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Όσοι υπονομεύουν, για να ταραχτούν οι σχέσεις μας και να υπάρξουν συγκρούσεις με την Πολιτεία, είναι βόμβα στη βάση της πατρίδας μας. Αυτήν την ώρα χρειάζεται να αγαπηθούμε περισσότερο. Να δούμε πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά κοντά στην οικογένεια, στις ρίζες και στις παραδόσεις. Αυτές οι ρίζες μας έθρεψαν και είναι η ελπίδα μας».

Αμέσως μετά τελέσθηκε Πανηγυρικός Εόρτιος Πρωθιεραρχικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου. Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και στη συνέχεια η λιτάνευση της αγίας Εικόνας και του ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρτεμίου δια της πόλεως και του λιμένος Μυκόνου.

Τις Εκδηλώσεις πλαισιώνει η Φιλαρμονική του τιμημένου Λιμενικού Σώματος, ύστερα από σχετικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, το οποίο απεδέχθη ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης (ΛΣ).