Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Με τους σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Μουσική βραδυά με χριστουγεννιάτικους ύμνους και αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες της Σμύρνης & της Μικράς Ασίας, παρουσίασαν σπουδαστές
της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ενορία εν Δράσει».
Τη χορωδία διεύθυνε ο Διευθυντής της Σχολής πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Καραλής.
Στην ορχήστρα συμμετείχαν σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.
Στο Λαούτο ο κ. Βασίλειος Μπαμπαϊτης
Στο Βιολί η κ. Χρυσούλα Κοφινάκου &
Στο Τουμπερλέκι ο κ. Νικόλαος Σαμπάνης.

Ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Άπω Ανατολής κ. Κωνσταντίνος στον Πειραιά.

Ξεχωριστή ευκαιρία για το πρόγραμμα "Ενορία εν δράσει..." του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς αποτελεί η Θεία Λειτουργία της Κυριακής 1η Δεκεμβρίου 2013.
Θα ιερουργήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Άπω Ανατολής κ. Κωνσταντίνος.
Ο καταγόμενος από τον Πειραιά και την Ενορία της Ευαγγελίστριας Σεβασμιώτατος κ. 
Κωνσταντίνος με
την διακονία του στην Άπω Ανατολή μαζί με τον σαρκικό αδελφό του Μητροπολίτη Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκτάριο αποτελούν το καύχημα της Πειραϊκής Εκκλησίας στο χώρο της ιεραποστολής.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου.

Μεγίστη τιμή και ευλογία συνιστά η έλευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, προερχόμενη από την Ιερά Μονή Δουσίκου Τρικάλων, προς αγιασμό του Κλήρου και του λαού της Τοπικής Εκκλησίας.

Την Τιμία Κάρα, που μετέφερε ο Αρχιμ. Βησσαρίων, αδελφός της Ιεράς Μονής Δουσίκου, υποδέχθηκε (29/11) στην είσοδο του Ναού ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού. Μετά την Δέηση, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, στο τέλος του οποίου ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου ευχαρίστησε, εκ μέρους της ενορίας την Ιερά Μονή Δουσίκου για την έλευση της Τιμίας Κάρας. Ο π. Βησσαρίων αναφέρθηκε στον βίο και στα θαυμαστά έργα του Αγίου Βησσαρίωνος, κυρίως δε στις θαυμαστές επεμβάσεις της Αγίας Κάρας του σε πολλά μέρη της Ελλάδος.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ.ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 30.11.2013 (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ).

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2013
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΝΕΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.11.2013
ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ


DSCN9014

Η Χειροτονία του νέου Διακόνου π. Νεκταρίου Δαρδανού υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ.



Το διήμερο Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 η Ιερά Μητρόπολις Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης εβίωσε μια ιδιαίτερη πνευματική χαρά αφού ένας νέος ακόμη, πνευματικό τέκνο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ ΕΦΡΑΙΜ και κατά σάρκα υιός του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Ακινδύνου, ο Κωνσταντίνος  Δαρδανός  πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκαταλέχθηκε στην ευλογημένη χορεία των Διακόνων της Εκκλησίας αφού πρώτα επέλεξε ελεύθερα την μοναχική βιοτή και πολιτεία.

Την 1ην Δεκεμβρίου, Προφήτης Ναούμ.

Εἶναι ἕνας ἀπὸ τοὺς δώδεκα μικροὺς λεγομένους προφῆτες.
Ἔζησε τὸν 7ο αἰώνα πρὸ Χριστοῦ καὶ ἦταν ἀπὸ τὴ φυλὴ τοῦ Συμεών. Πατρίδα εἶχε τὴν Ἐλκεσέμ, γι’ αὐτὸ ὀνομάστηκε καὶ Ναοὺμ ὁ Ἐλκεσαῖος.
Τὸ βιβλίο τῆς προφητείας του ἀποτελεῖται ἀπὸ τρία μικρὰ κεφάλαια καὶ ἀφορὰ τὴν τύχη τῆς πόλης Νινευῆ.
Στὸ Α’ κεφάλαιο, ὑμνεῖ τὸν Θεό.
Στὸ Β’ κεφάλαιο, προαναγγέλλει τὸν ὄλεθρο τῆς Νινευῆ μὲ τὰ ἅρματά της, τοὺς Ἱππεῖς καὶ τοὺς θησαυρούς της.
Στὸ Γ’ κεφάλαιο, χαρακτηρίζει τὴ Νινευὴ σὰν πόλη τῶν αἱμάτων, τοῦ ψεύδους, τῆς μεγάλης ἀδικίας καὶ πορνείας.
Ἂς δοῦμε, ὅμως, τί λέει γιὰ τοὺς ἁμαρτωλοὺς ἀνθρώπους τέτοιας πόλης, καὶ τί γι’ αὐτοὺς ποὺ εἶναι κοντὰ στὸν Κύριο:

Την 1ην Δεκεμβρίου, Ἅγιος Φιλάρετος ὁ Ἐλεήμων.

Ἦταν ὑπόδειγμα κάθε ἀρετῆς καὶ ἰδιαίτερα τῆς ἀγαθοεργίας. Ἔζησε τὸν 8ο αἰώνα μ.Χ. στὴν πόλη Ἀμνεία τῆς Παφλαγονίας, καὶ τοὺς γονεῖς του ἔλεγαν Γεώργιο καὶ Ἄννα.
Παντρεύτηκε τὴν Θεοσεβῶ καὶ ἀπόκτησε τρία παιδιά. Ἕνα γιό, τὸν Ἰωάννη, καὶ δυὸ κόρες, ποὺ τὴν πρώτη ἔλεγαν Ὑπατία καὶ τὴν δεύτερη Εὐανθία.
Ὁ Φιλάρετος ἦταν γεωργὸς καὶ ἀπὸ τὰ εἰσοδήματά του, πλουσιοπάροχα μοίραζε ἐλεημοσύνη στοὺς φτωχούς. Πεινασμένο ἔβρισκε; τὸν χόρταινε. Γυμνό; τὸν ἕντυνε. Χήρα καὶ ὀρφανό; βοηθοῦσε καὶ παρηγοροῦσε.

Ο ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ





Με κάθε λαμπρότητα η πόλη του Ναυπλίου τίμησε τον Άγιο Ανδρέα τον πρωτόκλητο. Πιο συγκεκριμένα το εκκλησάκι που βρίσκεται στο κάστρο Παλαμήδι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα και κάθε χρόνο πλήθος κόσμου πηγαίνει για να τιμήσει τον Άγιο. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Σουλάνδρος . Ο Ναός Αγίου Ανδρέα βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο προμαχώνα. Στεγάζεται με ημικυλινδρικό θόλο και εισχωρεί κατά το ανατολικό μισό μέρος μέσα σε μία από τις καμάρες που στηρίζουν τον περίπατο των τειχών. Το ελεύθερο μέρος του είναι δίκλιτο. Το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέου κτίστηκε το 1712 από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο .

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη.

Με ευφροσύνη πνευματική, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και εφέτος, την Τρίτη 26η Νοεμβρίου, τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, πολιούχου αυτής. Τιμήθηκε προσηκόντως ένας μοναχός, ο οποίος δια του μαρτυρίου της συνειδήσεως συνεσταυρώθη με τον Κύριό μας, συνέτριψε τον «παλαιό» άνθρωπο δια της μετανοίας και της χριστομιμήτου ταπεινώσεως, είλκυσε τη θεία χάρη, κατέστη θεοφόρος και εντάχθηκε στην πολυπληθή χορεία των αγίων, ώστε για 1000 και πλέον χρόνια να προστατεύει και να ενδυναμώνει την περιάκουστη και ευλογημένη από το Θεό πόλη του Λυκούργου.

Φωτογραφίες από τους Αγώνες στἰβου του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Στον Δήμαρχο Ναυπλιέων ο νέος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Εθιμοτυπική επίσκεψη, στο πλαίσιο της καλύτερης γνωριμίας και επικοινωνίας με τις τοπικές αρχές πραγματοποίησε σήμερα στις 9.30 το πρωί, στον Δημαρχείο Ναυπλίου, ο νέος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος.
Ο Σεβασμιότατος αντάλλαξε με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο, απόψεις γύρο απ τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τόσο η Εκκλησία, όσο και ο Δήμος στην στήριξη των κοινωνικών αδυνάμων, ενώ αντάλλαξαν και φιλοφρονήσεις, ευχόμενοι ο ένας στον άλλον καλή ευόδωση του έργου του.

Ένα μεγάλο θαύμα του Αποστόλου Αντρέα στην Κύπρο…

από τη Συνεργάτιδα μας Διαχειρίστρια του http://delfinaki-sunset.blogspot.com/


Το θαύμα του Αποστόλου Αντρέα - Χρίστος Σίκκης
Παραδοσιακό Κύπρου

Την 30ην Νοεμβρίου, Ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἀπόστολος ὁ Πρωτόκλητος.


Μορφὴ βιβλική. Φυσιογνωμία προνομιοῦχος καὶ διαλεχτή. Πρῶτος ἀπ’ ὅλους τοὺς ἀποστόλους γνώρισε τὸν Ἰησοῦ, ἀλλὰ καὶ πρῶτος κλήθηκε νὰ τὸν ἀκολουθήσει, γι’ αὐτὸ καὶ Πρωτόκλητος. Τὸ ὄνομά του τὸ ἱερὸ κατέχει ἰδιαίτερη θέση στὴν ψυχὴ τῶν Ἑλλήνων.
Αὐτὸς εἶναι ὁ Ἀνδρέας ὁ Πρωτόκλητος μαθητὴς τοῦ Χριστοῦ καὶ ὁ ἕνας ἀπὸ τοὺς Ἀποστόλους τοῦ Ἔθνους μας.
Ὁ Ἀνδρέας καταγόταν ἀπὸ τὴν Βηθσαϊδᾶ τῆς Γαλιλαῖας καὶ ἦταν γιὸς τοῦ Ἰωνᾶ καὶ ἀδελφὸς τοῦ πρωτοκορυφαίου Ἀποστόλου Πέτρου. Τὸ ἐπάγγελμά του ἦταν ψαράς.
Ἦταν ὅμως ἀπὸ τὶς εὐγενικὲς ἐκεῖνες ψυχές, ποὺ μελετοῦσαν τοὺς προφῆτες καὶ περίμεναν μὲ λαχτάρα τὴν ἐκπλήρωση τῶν ὑποσχέσεων τοῦ Θεοῦ γιὰ τὴν σωτηρία τοῦ κόσμου.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Λαμπρός ο εορτασμός των Πολιούχων Κιλκίς.

Λαμπρός ο εορτασμός των Πολιούχων Κιλκίς


Μεγαλόπρεπα, με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, όπως αρμόζει στον εορτασμό της μνήμης τους, Ιερός Κλήρος και ευσεβής λαός, εόρτασαν σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 τους πολιούχους και προστάτες της πόλεως του Κιλκίς, Αγίους Πέντεκαιδεκα Ιερομάρτυρες.
 
Το πρωί στον κατάμεστο από κόσμο, περικαλλή ομώνυμο Ιερό Ναό, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Εμμανουήλ, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του νομού Κιλκίς.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, στην ενορία της Αγ. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, είχαμε την τιμή και την χαρά να υποδεχτούμε τον νέο μας Ποιμενάρχη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ Νεκτάριο. Ο Σεβασμιώτατος, αφού τον υποδέχθησαν, τόσο ο εφημέριος του ιερού ναού π. Ελευθέριος Μίχος, όσο και εθελόντριες και ενορίτες, είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί  για το τόσο μεγάλο και σπουδαίο έργο που συντελείτε εδώ και πέντε συναπτά έτη στην ενορία μας.

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Στο πνευματικό κέντρο της Αγίας Ειρήνης στη  Νέα Κίο συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2013 τα μέλη του ΚΑΠΗ Άργους και  του ΚΑΠΗ της Νέας Κίου. Όλοι μαζί κάτω  από την ίδια Δημοτική αρχή ,όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ  Γ. Νότης θα κάνουμε ότι δυνατόν το καλύτερο . Προηγήθηκε αγιασμός για το καλό της Νέας  περιόδου, από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Γάτζιο ,ιερέα της Νέας Κίου και κατόπιν φαγητό με διάφορα εδέσματα.

π. Βασίλειος Βολουδάκης: "Στη σύγχρονη ζωή οι άνθρωποι που δεν έχουν κάτι άλλο να τους συνδέει μετατρέπουν τη σαρκική σχέση σε κτηνωδία" .

«Ο μοναχισμός είναι για λίγους , ο γάμος για λιγότερους», ήταν το θέμα που συζήτησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Τσιμούρης και ο
Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βολουδάκης, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 στο Ενοριακό Αρχονταρίκι που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.






Παρουσιάζεται ένα συνοπτικό «οδοιπορικό» στους ευλαβείς Προσκυνητές της Μονής, σε κάθε κουρασμένο στρατοκόπο του καιρού μας, που φθάνει έως εδώ, στο Μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, για να ξαποστάσει, να ανεφοδιασθεί και να συνεχίσει το δρόμο του..., σελαγίζοντας στους ουρανούς, με τις πτέρυγες της προσευχής και της ικεσίας προς τον Θεό και τους Αγίους Του, αποκομίζοντας το κέρδος της κατανύξεως, της ευλαβείας, της αναπτερώσεως, της ελπίδας, του θαύματος...
η συνέχεια Εδώ

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής κατά Λουκάν (ιη´ 35-43).


Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἐγένετο ἐν τῷ ἐγγίζειν τὸν ᾿Ιησοῦν εἰς ῾Ιεριχὼ τυφλός τις ἐκάθητο παρὰ τὴν ὁδὸν προσαιτῶν· ἀκούσας δὲ ὄχλου διαπορευομένου ἐπυνθάνετο τί εἴη ταῦτα. ᾿Απήγγειλαν δὲ αὐτῷ ὅτι ᾿Ιησοῦς ὁ Ναζωραῖος παρέρχεται. Καὶ ἐβόησε λέγων· ᾿Ιησοῦ υἱὲ Δαυΐδ, ἐλέησόν με. Καὶ οἱ προάγοντες ἐπετίμων αὐτῷ ἵνα σιωπήσῃ· αὐτὸς δὲ πολλῷ μᾶλλον ἔκραζεν· Υἱὲ Δαυΐδ, ἐλέησόν με. Σταθεὶς δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς ἐκέλευσεν αὐτὸν ἀχθῆναι πρὸς αὐτόν. ᾿Εγγίσαντος δὲ αὐτοῦ ἐπηρώτησεν αὐτὸν λέγων· Τί σοι θέλεις ποιήσω; ῾Ο δὲ εἶπε· Κύριε, ἵνα ἀναβλέψω. Καὶ ὁ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτῷ· ᾿Ανάβλεψον· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε. Καὶ παραχρῆμα ἀνέβλεψε, καὶ ἠκολούθει αὐτῷ δοξάζων τὸν Θεόν· καὶ πᾶς ὁ λαὸς ἰδὼν ἔδωκεν αἶνον τῷ Θεῷ.

Μετάφραση:
Ἐκεῖνο τὸν καιρό, καθὼς ὁ ᾿Ιησοῦς πλησίαζε στὴν ῾Ιεριχώ, ἕνας τυφλὸς καθόταν στὴν ἄκρη τοῦ δρόμου καὶ ζητιάνευε. ῞Οταν ἄκουσε τὸ πλῆθος ποὺ περνοῦσε, ρώτησε νὰ μάθει τί συνέβαινε. Τοῦ εἶπαν ὅτι περνάει ὁ ᾿Ιησοῦς ὁ Ναζωραῖος. Τότε ἐκεῖνος ἄρχισε νὰ φωνάζει δυνατά· «᾿Ιησοῦ, Υἱὲ τοῦ Δαβίδ, σπλαχνίσου με!» Αὐτοὶ ποὺ προπορεύονταν τὸν μάλωναν νὰ σωπάσει, ἐκεῖνος ὅμως φώναζε ἀκόμη πιὸ πολύ· «Υἱὲ τοῦ Δαβίδ, σπλαχνίσου με!» Τότε ὁ ᾿Ιησοῦς στάθηκε κι ἔδωσε ἐντολὴ νὰ τὸν φέρουν κοντά του. Αὐτὸς πλησίασε κι ἐκεῖνος τὸν ρώτησε· «Τί θέλεις νὰ σοῦ κάνω;» «Κύριε, θέλω ν’ ἀποκτήσω τὸ φῶς μου», ἀποκρίθηκε. Κι ὁ ᾿Ιησοῦς τοῦ εἶπε· «Ν’ ἀποκτήσεις τὸ φῶς σου! ῾Η πίστη σου σὲ ἔσωσε». ᾿Αμέσως ὁ τυφλὸς βρῆκε τὸ φῶς του κι ἀκολουθοῦσε τὸν ᾿Ιησοῦ δοξάζοντας τὸν Θεό. Καὶ ὅλος ὁ κόσμος, ὅταν τὸν εἶδε, δοξολογοῦσε τὸν Θεό.

Κατάχρηση ή απάτη;

Αρχιμ. Δανιήλ Γ. Αεράκη, ιεροκήρυκος 
Το ένα το θέλουμε ως υποκατάστατο. Το άλλο το επιδιώκουμε ως αυθεντική αναζήτηση. Το ένα είναι η διαρκής ενασχόληση πολλών λειτουργών
(επισκόπων και πρεσβυτέρων) με μεταφορά λειψάνων και εικόνων. Μερικοί το κάνουν σχεδόν επί καθημερινής βάσης. Κάποιος π.χ: μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος φιγουράρει μέρα παρά μέρα σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα, υποδεχόμενος ή μεταφέρων λείψανα ή εικόνες.

Βίος Οσίου Μελετίου του εν Ρόδω - Κτήτωρος της Μονής Παναγίας Υψενής και βίντεο της Ιεράς Μόνης.



Ο Όσιος Μελέτιος γεννήθηκε στο χωριό της Λάρδου στη Ρόδο κατά τα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας. Κατά το Άγιο Βάπτισμα, έλαβε το όνομα Εμμανουήλ και στη ζωή του πορεύθηκε με λίγα γράμματα, αλλά γεμάτος χάρες, αρετές, αγνότητα, καθαρότητα και πολλή αγάπη για το Θεό. Ο Όσιος Μελέτιος ήταν άνθρωπος προσευχής.
Ανακάλυπτε τις ερημικές περιοχές γύρω από τη Λάρδο, βοσκώντας τα πρόβατα του πατέρα του και γαληνεύοντας τη ψυχή του με την προσευχή και το ζήλο της μοναχικής ζωής. Σε μια από αυτές τις εξορμήσεις του, ένα όραμα του υπέδειξε την εικόνα της Παναγίας Υψενής στη ρίζα ενός δέντρου.

Έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αγιοκατάταξη του Οσίου Μελετίου του εν Υψενή.

Στην αγιοκατάταξη του αγιου Μελετίου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τηνσυνεδρίασή της, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Την 29ην Νοεμβρίου, Ἅγιος Παράμονος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ 370 σὺν αὐτῷ Μάρτυρες.


Μαρτύρησε μαζὶ μὲ ἄλλους 370 χριστιανοὺς στὰ μέσα του 3ου μ.Χ. αἰώνα, ὅταν αὐτοκράτορας ἦταν ὁ Δέκιος, ποὺ εἶχε κάνει πολλοὺς φόνους χριστιανῶν.
Τότε λοιπόν, κοντὰ στὸν ποταμὸ Τίγρη ὑπῆρχαν ἰαματικὰ λουτρά. Στὰ λουτρὰ αὐτὰ εἶχε πάει καὶ ἕνας φανατικὸς λάτρης τῶν εἰδώλων, ὁ ἄρχων Ἀκυλίνος. Ὅταν ἔκανε θυσίες στὸ ναὸ τῆς Ἴσιδος, ἔδωσε διαταγὴ νὰ συμμετέχουν σ’ αὐτὲς ὁ Παράμονος καὶ ἄλλοι 370 χριστιανοί, ποὺ εἶχαν συλληφθεῖ καὶ τοὺς κρατοῦσαν φυλακισμένους. Ὅλοι ὅμως ἀρνήθηκαν.

Την 29ην Νοεμβρίου, Ἅγιος Φιλούμενος.

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας τιμᾶ τὸν Ἅγιο Φιλούμενο, ὁ ὁποῖος καταγόταν ἀπὸ τὴ Λυκαονία. Ἦταν ἔμπορος σιτηρῶν.
Καταγγέλθηκε, τὸ 270, ὡς χριστιανὸς στὸν ἡγεμόνα τῆς Ἄγκυρας Φήλικα. Συνελήφθη καὶ τὸν παρουσίασαν μπροστὰ στὸν ἡγεμόνα. Ὁ Φιλούμενος ὅμως δὲν πτοήθηκε ἀπὸ τὶς ἀπειλὲς ποὺ δέχθηκε καὶ παρέμεινε πιστὸς στὴν μία καὶ ἀληθινὴ πίστη τοῦ Χριστοῦ.

Την 29ην Νοεμβρίου, Ἅγιος Φιλούμενος ὁ νέος Ἱερομάρτυρας.


Ἀπὸ μικρὸς ὁ Ἅγιος Φιλούμενος ἀγάπησε τὸν Χριστό. Σὲ ἡλικία δέκα ἐτῶν μαζὶ μὲ τὸν ἀδελφό του περίμεναν νὰ ἀποκοιμηθεῖ ὁ μεγαλύτερός τους ἀδελφὸς καὶ αὐτοὶ σηκώνονταν καὶ προσεύχονταν κρυφὰ γιὰ ὦρες.
Κατάγονταν ἀπὸ τὸ χωριὸ Ὁροῦντα τῆς ἐπαρχίας Μόρφου. Καλὴ παιδαγωγὸ καὶ δασκάλα τῆς εὐσεβείας εἶχαν τὴ γιαγιά τους Λωξάντρα, ἡ ὁποία τοὺς ζητοῦσε νὰ τῆς διαβάζουν βίους ἁγίων.

Έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου.

Του Νίκου Μαγγίνα
Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την σημερινή συνεδρίασή της, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΕΦΡΑΙΜ ΠΑΝΑΟΥΣΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Στον Ιερό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  στο Ναύπλιο, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 και αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού, μίλησε  ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας  Εφραίμ Παναούσης από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής  Καπανδριτίου Αττικής , με θέμα :  «Περιμένοντας τα Χριστούγεννα » Πριν την ομιλία έγινε ο εσπερινός και η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, την επονομαζόμενη «Γερόντισσα» . Τον πατέρα Εφραίμ καλωσόρισε ο Ιερέας του ναού  Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Φρίμης και τον ευχαρίστησε για την τιμή που έκανε να έρθει στο Ναύπλιο και να μιλήσει στους πιστούς.

Ένα ακόμη θετικό βήμα για την ανέγερση του κτιρίου συσσιτίων του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας.

Ένα ακόμη θετικό  βήμα για την ανέγερση του κτιρίου συσσιτίων του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου  και εγκρίθηκε η προμελέτη του Δήμου Ναυπλιέων για την ανέγερση του κτιρίου συσσιτίων του Ι.Ν Ευαγγελίστριας.

Πρόθεση του Δήμου είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι προαπαιτούμενες εγκρίσεις προκειμένου  να ολοκληρωθεί  ο φάκελος  και να  υποβληθεί ως πρόταση χρηματοδότησης, έτσι ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ…

(Πρόλογος Νεκταρίου Αντωνοπούλου -Μητροπολίτου Αργολίδος, στο Βιβλίο ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΤΙΑΝΣΚ, εκδ. Εν πλώ)
ΟΔΗΣΣΟΣ  2002. Σε θάλαμο μεγάλου κρατικού νοσοκομείου της Ουκρανικής πόλης ακούγονται τά βογκητά ενός ηλικιωμένου άρρωστου.Ό καρκί­νος διάσπαρτος. Οι πόνοι φρικτοί. Τά παυσίπονα δέν επαρκούν, μέρες καί νύχτες άγρυπνος. Ό ασθε­νής περιμένει τό θάνατο σάν λύτρωση. Πολλές φο­ρές φτάνει στό χείλος τού θανάτου, άλλα αυτός σάν νά αδιαφορεί. Μήνες τώρα παλεύει μεταξύ ζωής καί θανάτου. Οι απλοί άνθρωποι θά έλεγαν: «Δέν τού βγαίνει ή ψυχή».

Ο Γιώργος Καραμπελιάς στο "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..."

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το σωματείο για την Κρητική ιστορία, παράδοση και λαογραφία «Δροσουλίτες», σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πειραιά, οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια από την Ένωση:

Την 1η Δεκεμβρίου 1913 επίσημα και οριστικά στην Κρήτη υψώνεται η ελληνική σημαία.

Στα πλαίσια του αφιερώματος για την Κρήτη του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», πραγματοποιήθηκε σε 2 βραδυές εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιώς «Η Ομόνοια».

Το Α’ Μέρος του αφιερώματος (την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου), ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στις Επαναστάσεις που κινήθηκαν στη Μεγαλόνησο για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού.

Κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος!


1995488

27/11/2013
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Σύσκεψη με θέμα "Το δικαίωμα στη στέγη και στη διατροφή" υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αρχιεπισκοπή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο Δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και αρμόδιων φορέων.

Αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου!


porfyrios
Του Αιμίλιου Πολυγένη
Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίσως προβεί και στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου.
Ήδη σε κάποιες Μητροπόλεις οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος στην λαϊκή αγορά του Ναυπλίου (φωτο βιντεο).

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Την λαϊκή αγορά του Ναυπλίου επισκέφθηκε σήμερα ο νέος Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος.
 Οι πωλητές της λαϊκής αγοράς και ο κόσμος που ψώνιζε δεν έκρυβαν την έκπληξη τους αλλά και την χαρά τους για την αναπάντεχη επίσκεψη και όλοι έσπευσαν να πάρουν την ευχή του και να του ευχηθούν.

Την 28ην Νοεμβρίου, Ὅσιος Στέφανος ὁ Ὁμολογητής ὁ Νέος.

Γεννήθηκε στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ οἱ εὐσεβεῖς γονεῖς του, Ἰωάννης καὶ Ἄννα, τὸν ἀνέθρεψαν κατὰ τὸν καλύτερο χριστιανικὸ τρόπο. Ὅταν μεγάλωσε, μορφώθηκε ἀρκετὰ καὶ ἀργότερα ἀναδείχθηκε ἡγούμενος στὸ περίφημο ὄρος τοῦ Ἁγίου Αὐξεντίου.
Ὅταν ξέσπασε ὁ πόλεμος ἐναντίον τῶν ἁγίων εἰκόνων, ὄχι μόνο δὲ συμμορφώθηκε μὲ τὶς αὐτοκρατορικὲς διαταγές, ἀλλὰ καὶ χαρακτήρισε αἱρετικοὺς τοὺς εἰκονομάχους βασιλεῖς.
Καταγγέλθηκε στὸν αὐτοκράτορα Κωνσταντῖνο τὸν Κοπρώνυμο, ὁ ὁποῖος ἤλπιζε μὲ τὴν προσωπική του ἐπιβολή, ὅταν τὸν ἔφερνε μπροστά του, νὰ δαμάσει τὸ φρόνημα τοῦ Στεφάνου. Συνέβη ὅμως τὸ ἀντίθετο.

Την 28ην Νοεμβρίου, Ἅγιος Εἰρήναρχος.

Ὁ Ἅγιος Εἰρήναρχος ἔζησε τὴν ἐποχὴ τοῦ βασιλιὰ Διοκλητιανοῦ καὶ καταγόταν ἀπὸ τὴν Σεβάστεια.
Γεννήθηκε σὲ οἰκογένεια εἰδωλολατρῶν καὶ εἶχε μάθει νὰ αἰσθάνεται μᾶλλον ἀπέχθεια πρὸς τοὺς χριστιανούς. Ὑπηρετοῦσε τοὺς βασανιστὲς τῶν χριστιανῶν στοὺς διωγμούς των.
Ὅμως ἡ συχνὴ προσέγγιση ποὺ εἶχε μὲ τοὺς μάρτυρες τοῦ Χριστοῦ, φώτισε σταδιακὰ τὸν Εἰρήναρχο. Ἔβλεπε τοὺς ἡρωικοὺς μάρτυρες πράους ἀλλὰ ταυτόχρονα δυνατοὺς καὶ ἀκλόνητους εἰς τὴν πίστη τους, τὶς γυναῖκες νὰ ὑπομένουν τὰ φρικτὰ βασανιστήρια μὲ καρτερικότητα καὶ αὐταπάρνηση καὶ τοὺς θαύμαζε γιὰ τὸ μεγαλεῖο τους.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ιερό Κελλί Αγίου Αρτεμίου (φωτογραφία)


Παρά τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που κατέφθασαν στο Ιερό Κελλί του Αγίου Αρτεμίου τόσο από τις Καρυές όσο και από γειτονικά μοναστήρια, Καρακάλλου, Φιλοθέου και Λαύρας, η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, μετατρέποντας σε στάχτη μια πτέρυγα του κελλιού.

Ένα αξέχαστο, δημιουργικό πρωινό για τα παιδιά της Ευαγγελίστριας Πειραιώς!!

Τα παιδιά των Κατηχητικών Τμημάτων των παιδιών του Δημοτικού της ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με τον ερχομή του Χειμώνα έζησαν ένα πρωτότυπο πρωινό,
πραγματική έκπληξη, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..."!

Όλα τα παιδιά, όλων των ηλικιών, σε όλα τα τμήματα δημιούργησαν με τα χέρια τους ένα αληθινό χειροτέχνημα, όμορφη διακόσμηση με γούστο
Και το κυριώτερο, την κατασκευή, φεύγοντας για το σπίτι τους, με ζωγραφισμένη τη χαρά στο πρόσωπό τους, την πήραν για να τους θυμίζει το πρωτότυπο αυτό πρωινό!

Ιερά Βυζαντινή Μονή Αγίου Νικολάου του Νέου Καμπιών της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος.



Πέντε χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό Διόνυσος ή αλλιώς Τσαμάλι του Δήμου Ορχομενού Βοιωτίας στην περιοχή Καμπιά, χωματόδρομος οδηγεί στην περίφημη Μονή του Οσίου Μάρτυρα Νικολάου του Νέου, που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάσθηκε με υλικά που μετέφεραν τα βυζαντινά αυτοκρατορικά καράβια έως την Αταλάντη με τελικό προορισμό τη μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη. Η διαδρομή από την Αταλάντη έως το Στείρι περνούσε από την περιοχή των Καμπιών.

Η Μονή του Αγίου Νικολάου θεωρείται σύγχρονη αυτής του Οσίου Λουκά, γεγονός που αποδεικνύεται από την ύπαρξη της γνωστής και περίφημης αγιογραφίας στην κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας (κάτω από το ναό) του Αγίου Ιωάννη του Καλοχτένη, όπου η στάση, η μορφή και τα χρώματά της μαρτυρούν την εποχή δημιουργίας της και ίδρυσης ταυτόχρονα της Μονής. Η μορφή, ο ρυθμός, η κατασκευή και τα χρησιμοποιηθέντα υλικά πιστοποιούν επίσης τη χρονολογία ανέγερσής της.

Εορτή Αγίας Αικατερίνης στον Αχινό Φθιώτιδος.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Αχινού ιερούργησε και ωμίλησε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα τονίζοντας τη δύναμη της πίστεως, η οποία οδήγησε την αιμορροούσα γυναίκα στον Χριστό για να θεραπευθεί. Η μόνη δύναμη που έχει προοπτική είναι η πίστη στο Θεό. Όταν λείπει το δώρο της πίστεως ο άνθρωπος ζει σε ένα φουρτουνιασμένο πέλαγος. Μόνο κοντά στον Θεό γίνεται κυβερνήτης του εαυτού του και αποκτά την εσωτερική ειρήνη. Τέλος προέτρεψε όλους να έχουν το παράδειγμα αφοσιώσεως της Αγίας Αικατερίνης προς τον Χριστό, η οποία ευχήθηκε να είναι ακοίμητος βοηθός και προστάτης της πατρίδος μας και να πρεσβεύει ώστε ο Θεός να μας χαρίζει δύναμη και φρόνηση. 

Πρός τόν Ἀξιότιμον κ. Νικόλαον Βουλέλην Διευθυντήν τῆς Ἐφημερίδος «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»



ρωτ. 4937
Ἀριθμ. Διεκπ. 2246
Ἀθήνῃσι 26 Νοεμβρίου 2013

Ἀξιότιμε κ. Διευθυντά,

Περιῆλθε σέ γνώση μας τό δημοσίευμα τῆς Δημοσιογράφου κ. Ἄντας Ψαρρᾶ στήν Ἐφημερίδα σας μέ τίτλο «Ἄβατο στά ταμεῖα τῆς Ἐκκλησίας» (25.11.2013, σελ. 5), στό ὁποῖο ἀναφέρονται χονδροειδεῖς καί εἰρωνικές ἀναφορές τῆς συντάκτριας γιά τήν ἐν Ἑλλάδι Ὀρθόδοξη Ἀνατολική Ἐκκλησία, ἀκόμα καί γιά τόν Θεό. Καθιστοῦν δέ προφανεῖς τόσο τίς ἰδεολογικές δεσμεύσεις καί ἀφετηρίες της, ὅσο καί τήν ἔλλειψη ψυχραιμίας καί γνώσης ἀπέναντι στό ἀντικείμενο τῆς ἔρευνάς της (π.χ. δέν ἔχει κἄν ἀντιληφθεῖ ὅτι ἡ νομοθεσία γιά τήν «Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος» δέν ἀφορᾶ στίς Ἱερές Μονές τοῦ Ἁγίου Ὅρους, οἱ ὁποῖες δέν ὑπάγονται στή δικαιοδοσία της καί ἔχουν δικό τους νομοθετικό καθεστώς) καί, ἐπιπλέον, τήν στόχευσή της, δηλαδή τήν πρόθεση νά προκαλέσει συναισθήματα ἐχθρότητας καί ἀγανακτήσεως στόν ἀναγνώστη ἐναντίον τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας καί θά ἀρκοῦσαν καθ’ ἑαυτές νά καταστήσουν περιττή καί τήν οἱαδήποτε ἐνασχόληση κατά σοβαρό τρόπο μέ τό δημοσίευμα.

Η Εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Κατερίνη.

Με κατάνυξη, ιεροπρέπεια και με την συμμετοχή ολοκλήρου του χριστεπωνύμου πληρώματος της Κατερίνης, εορτάστηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, της πανσόφου και πολιούχου της πόλεως της Κατερίνης.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.Χρυσόστομος, επισκέφθηκαν στο Επισκοπείο τον Σεβασμιώτατο Γέροντα Μητροπολίτη κ.Αγαθόνικο, επήραν την ευχή του και ξεκίνησαν τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης.

Μυστική Ευχή (Στον Σεβασμιώτατο Αργολίδας κ. Νεκτάριο).


Με του Ιωάννου τη Γραφή , 
που ρώταγε ο Χριστός μας τον Πέτρο αν Τον αγαπά ,
ανέβηκε στο θρόνο του Αη Γιωργιού ,
ο εκλεκτός Επίσκοπος του Ιατρού Λουκά …
Για να ποιμάνει μ’  έλεος Θεού τον κάθε διψασμένο ,
να στρέψει  στα αιώνια , έστω στης ενδεκάτης τη στιγμή ,
  κάθε ξεστρατισμένο …

Την 27ην Νοεμβρίου, Ἅγιος Ἰάκωβος ὁ Πέρσης.

Ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος, ἔζησε τὸν 4ο μ.Χ. αἰ. ἐπὶ βασιλέως Ἀρκαδίου. Ζοῦσε στὴν Βηθλαδὰ τῆς Περσίας καὶ καταγόταν ἀπὸ ἐπίσημο γένος. Ἦταν φίλος μὲ τὸν βασιλιὰ τῶν Περσῶν, Ἰσδιγέρδη.
Παρασυρμένος ἀπὸ αὐτὴ τὴ φιλία του, ὁ Ἰάκωβος ἀπαρνήθηκε τὴν πίστη του στὸν Χριστό. Γιὰ νὰ εὐχαριστήσει τὸν Ἰσδιγέρδη, ἄφησε τὸν ἑαυτό του νὰ χαθεῖ μέσα στὴν ψευδαίσθηση τοῦ πλούτου τῶν ἀνακτόρων. Ὅταν τὸ ἔμαθαν αὐτὸ ἡ μητέρα καὶ ἡ γυναίκα του, οἱ ὁποῖες ἦταν εὐσεβεῖς καὶ πιστὲς χριστιανὲς λυπήθηκαν καὶ ἐξοργίστηκαν. Καὶ οἱ δυὸ λοιπὸν τὸν ἐπιπλήξανε γιὰ τὴ στάση του καὶ τοῦ δήλωσαν ὅτι δὲν ἤθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αὐτὸ τὸ μικρὸ πλῆγμα, ἐπανέφερε τὸν Ἰάκωβο στὸν ἴσιο δρόμο. Τὸν ἔκανε νὰ διαπιστώσει τὸ χάσμα τὸ ὁποῖο δημιούργησε.