Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αναλυτική Συνέντευξη Τύπου του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για την υπόθεση της δωρεάς του κ. Κων/νου Λούλη (video).



 
Συνέντευξη Τύπου προς τα Τοπικά Μ.Μ.Ε. παρεχώρησε σήμερα 9/7 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σχετικά με την υπόθεση της δωρεάς του κ. Κων/νου Λούλη προς την Τοπική Εκκλησία.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ιγνάτιος στάθηκε σε 11 κύρια σημεία, τα οποία είναι τα εξής:

1. Τα χρήματα της δωρεάς υπάρχουν και ήδη αξιοποιούνται για την ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγριάς, όπως ο ίδιος συμφώνησε.



2. Το έργο εποπτεύει επιτροπή από τους κ.κ. Ιωάννη Κωνσταντά, Ηλεκτρολόγο Μηχανολόγο, Ελένη Τσουράπα, Μηχανικό και Απόστολο Δουλγέρη, απόστρατο στρατιωτικό, συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως.

3. Επιβλέπων Μηχανικός, βάσει του νόμου, είναι ο κ. Παύλος Κωνσταντάς, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απόλυτη ασφάλεια και εξασφάλιση αδειοδότησής του.

4. Με προϋπολογισμό 700.000 € που ανέφερε μηχανικός που ορίσθηκε από τον κ. Λούλη, η Μητρόπολη ανέλαβε την ευθύνη να ολοκληρώσει το έργο έστω και αν το πόσο είναι υπέρ-διπλάσιο της δωρεάς.

5. Θα δοθεί πλήρης απολογισμός με την ολοκλήρωση του έργου, δημόσια και εφ όσον τυχόν υπάρχει περίσσευμα χρημάτων εκ της δωρεάς, αυτά θα διατεθούν όπου ο δωρητής επιθυμεί.

6. Υπήρξε επιφύλαξη, εκ μέρους της Μητροπόλεως, για την ευθύνη της κατασκευής του Τέμπλου του υπό ανέγερση Ναού της Αγίας Άννης, ακριβώς διότι δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων εάν τα χρήματα επαρκούν και για τα δυο έργα.

7. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ιερά Μητρόπολη διέθεσε το ποσόν των 30.000 €, για την ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Βόλου, όπου ο κ. Λούλης είχε συμβάλει σημαντικά, μια και είναι η ενορία όπου έχει γεννηθεί. Τα χρήματα αυτά δεν θα υπολογιστούν στα της δωρεάς. Το έργο, όμως, κρίθηκε και προς χάριν του αναγκαίο να ολοκληρωθεί και ήδη εξοπλισμένο λειτουργεί.

8. Σχετικά με το Ίδρυμα Χρονίων Πασχόντων «Ίδρυμα Εύης Λούλη, η Αγία Υπομονή»,διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη ανέγερσης και κατασκευής των κτιρίων. Θα ήταν μόνο ο φορέας λειτουργίας του Ιδρύματος.

9. Ως ταμίας ορίσθηκε η κ. Άννα Λούλη, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Λούλη, ο οποίος παρευρέθηκε σε σχετική σύσκεψη.

10. Όντως το ίδρυμα αξιοποιήθηκε ως φορέας για την πεντάμηνο απασχόληση, σε κοινωφελείς δράσεις της Μητροπόλεως, 6 ανέργων γυναικών. Γι αυτή την πρωτοβουλία αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη.

11. Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου και τους χαρακτηρισμούς που, όπως μού είπαν, ελέχθησαν, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ικανοί να αλλοιώσουν την άποψη για τον κ. Κώστα Λούλη, τον οποίο εκτιμώ για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, την δημιουργική του δύναμη και την εφηβική, πολλές φορές, ορμητικότητα του. Όντως, δικαιολογημένα ένιωσε πίκρα που το κοινό μας όραμα για το μεγάλο ίδρυμα, τα σχέδια και οι μελέτες του οποίου υπάρχουν, δεν μπόρεσε να γίνει. Θα γίνει, όμως, αυτό στο οποίο συμφώνησε και ο ίδιος και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα πεισθεί ότι δεν υπήρξε από την πλευρά μας δόλος ή αδράνεια. Οι συνθήκες, όμως, που όλοι βιώσαμε και ζούμε στάθηκαν αποφασιστικές αιτίες ακυρώσεως του πρώτου έργου. Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να επανέλθει η ειρήνη στην ψυχή του. Αρκεί να μην είναι εις βάρος της Τοπικής Εκκλησίας της οποίας ως Επίσκοπος έχω την ευθύνη.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επιμένοντας στα αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, τόσο του ιδίου, όσο και της Τοπικής Εκκλησίας, προς το πρόσωπο του κ. Λούλη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τον μεγαλύτερο ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος»

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «ο κ. Λούλης ουδέποτε εξέφρασε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, σε προσωπικό επίπεδο, την πικρία του, πριν την δημοσιοποιήσει με τον τρόπο που επέλεξε». Σχετικά με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που ο κ. Λούλης χρησιμοποίησε για το πρόσωπό του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «εμείς λειτουργούμε εκκλ/κά και πνευματικά. Δεν πρόκειται να επηρεάσουν την άποψή μου για τον ίδιο. Μόνο καλά λόγια έχω να λέω για εκείνον»

Σε ερώτηση γιατί δεν επεστράφη η δωρεά, εφόσον ο σκοπός για τον οποίο δόθηκε ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί, απάντησε: «Είμαι υπεύθυνος ενός Ν.Π.Δ.Δ. Εάν τα χρήματα ήταν στο πρόσωπό μου θα τα επέστρεφα. Όταν, όμως, ανήκουν στο Ν.Π.Δ.Δ. δεν έχω δικαίωμα να αυθαιρετήσω, γιατί θα ήμουν προσωπικά υπόλογος έναντι της Δικαιοσύνης. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο»

Σε ερώτηση γιατί δεν δέχθηκε να δοθεί, εκ της δωρεάς, το ποσό των 30.000 € για το τέμπλο της Αγίας Άννης Βόλου, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Η Μητρόπολή μας είναι ένα πλοίο που διαπλέει το πέλαγος 24 ώρες το 24ωρο. Από την διαχείριση των χρημάτων της Μητροπόλεως εξαρτώνται οικογένειες που ζουν και μισθοδοτούνται από την ίδια, όχι από το Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε μήνα πρέπει να υπογράψω καταστάσεις μισθοδοσίας και ΙΚΑ. Τα έσοδα από τους Ναούς μας έχουν μειωθεί κατά 30 έως και 40% Ένα μικρό λάθος αυτή την περίοδο θα μπορούσε να εκθέσει την Μητρόπολη στα πρόσωπα που εργάζονται σ’ αυτήν. Γι’ αυτό είμαι πολύ προσεκτικός και κάθε μήνα δοξάζω τον θεό, γιατί οι άνθρωποι πήραν τους μισθούς τους»

Ως προς τον παραπικρασμό του κ. Λούλη ότι ο Βρεφονηπιακός Σταθμός θα λειτουργεί με την οικονομική συνδρομή των οικογενειών που θα εξυπηρετούνται απ’ αυτόν, κάτι που δεν σχετίζεται με το προσωπικό του όραμα, επεσήμανε ότι «κανένα ίδρυμα δεν λειτουργεί εντελώς δωρεάν. Όλα στηρίζονται στον εθελοντισμό, στην οικονομική συνδρομή των τροφίμων και στις εισφορές των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτό θα συνέβαινε και με το Ίδρυμα Χρονίων Πασχόντων, εφόσον πραγματοποιούνταν»

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι πίσω από την κίνηση του κ. Λούλη κρύβεται κάτι άλλο, απάντησε: «Όχι, δεν ενδίδω σε συνωμοσιολογίες. Νομίζω ότι είναι ένας παραπικρασμός, εν μέρει δικαιολογημένος. Όταν κανείς μιλάει με ένταση θα πει και κάποια πράγματα που ίσως θα πρέπει να τα ανακαλέσει. Μη ξεχνάτε ότι ο ίδιος προεδρεύει των Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου και έχει υπερασπιστεί εξαιρετικά το Μοναστήρι και αυτό συνιστά μια προσωπική του δικαίωση. Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι ο ίδιος διατηρεί κελί στο Άγιον Όρος και έχει εμπειρίες πνευματικές και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και κοινοί φίλοι και πνευματικοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν και αυτός ο παραπικρασμός να ξεπεραστεί»



Σε ερώτηση αν η υπόθεση αυτή έχει ζημιώσει την εικόνα του ιδίου και της Τοπικής Εκκλησίας, απάντησε: «Σε ό,τι αφορά στο πρόσωπό μου δε με απασχολεί καθόλου. Θα σας εξομολογηθώ, όμως, κάτι: αυτές τις μέρες έλαβα τριών ειδών τηλεφωνήματα. Καταρχήν, από δημοσιογράφους, στα οποία δεν απάντησα. Τα δεύτερα, δυστυχώς, ήταν πολλών ανθρώπων που θέλησαν να μού μιλήσουν για τον Κώστα Λούλη. Τους επετίμησα και εξέφρασα την μεγάλη μου λύπη, λέγοντας ότι δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν την γνώμη μου για το πρόσωπό του. Τα τρίτα ήταν πολύ αξιόλογα, από πολλούς που θέλησαν να μού εκφράσουν την συμπαράστασή τους. Τους ευγνωμονώ για άλλη μια φορά….

Κάθε φορά θα κάνω το καθήκον μου και αυτό που επιβάλει η συνείδησή μου. Εμείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας γνωρίζουμε ότι και η ταπείνωση, πολλές φορές, κάνει καλό και η μετάνοια χρειάζεται…»