Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Eορτάσθηκε η ιερά μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Με λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η ιερά μνήμη των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου, ο οποίος σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης διοργανώνει λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμώντας παράλληλα με τη μνήμη των δύο μεγάλων Αγίων και την ιστορική επέτειο των 1700 ετών από της Υπογραφής του Διατάγματος των Μεδιολάνων και έχοντας εφέτος τη μεγάλη τιμή και ευλογία να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό, τον εγκιβωτισμένο εις την Ιερά Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκ του Σκευοφυλακίου του Παναγίου Τάφου, τον οποίο μετέφερε το Σάββατο 17 Μαΐου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός, κατόπιν σχετικής άδειας και ευλογίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακού και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. Εν συνεχείᾳ, με τη συνοδεία των ήχων της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά και παρουσίᾳ του βουλευτού της Ν.Δ. κ. Σάββα Αναστασιάδη, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, του Προέδρου της Κοινότητος Λαγκαδά κ. Ιωάννου Κούτλα, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα η λιτάνευση του Τιμίου Ξύλου, των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος των Αγίων Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Ασσήρου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακού, ο οποίος και χοροστάτησε εις τον Όρθρον, και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ.κ. Δαμασκηνού (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος (Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) και Σαφίτας κ.κ. Δημητρίου (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στον γεμάτο από πλήθος πιστών πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, όπου ξεχώρισαν με την παρουσία τους τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, παρέστησαν ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Ασσήρου κ. Ιωάννης Κούτλας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητοπολίτης μας, τόνισε, επ΄ ευκαιρίᾳ της παρουσίας του Τιμίου Σταυρού του εγκιβωτισμένου εις την Ιερά Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ότι ο Σταυρός του Κυρίου μας θυμίζει το σωστό τρόπο της ζωής μας που πρέπει να είναι τρόπος Αγάπης, Μαρτυρίας και Ομολογίας της Πίστεώς μας, προς Εκείνον που είναι «Χθὲς καὶ σήμερον ὁ Αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας». Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ανεφέρθη εκτενώς στους τιμώμενους Αγίους υπογραμμίζοντας, ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι Μέγας λόγῳ του μεγάλου και σημαντικού έργου που επιτέλεσε. Έθεσε τέλος στους διωγμούς εναντίων των Χριστιανών, υπερασπιζόμενος τα δόγματα των Εκκλησιών και την ανεξιθρησκία με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313, ίδρυσε την Βασιλεύουσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο για να πολεμήσει την πλάνη του Αρείου και κατάφερε να ανοικοδομήσει μαζί την μητέρα του Αγία Ελένη, τα Πανάγια Προσκυνήματα στα μέρη όπου εβάδισε ο Κύριος.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, εορτάζουμε και την Αγία Ελένη η οποία ήταν η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και κρυπτοχριαστιανή. Αποτελεί πρότυπο δείχνοντας το δρόμο για όλες τις μητέρες, καθώς πίστευε στον Χριστό και κατόρθωσε να εμφυσήσει στην καρδία του Κωνσταντίνου αυτά τα ωραία βιώματα και της Πίστεως μας στον Έναν και Αληθινό Θεό. Οι δύο, λοιπόν, Άγιοι αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τον καθένα από εμάς, αλλά και για του άρχοντες του τόπου, οι οποίοι διαβάζοντας τον βίο τους θα πρέπει να κατανοήσουν πως και εκείνοι πρέπει να αγαπήσουν τον Χριστό και την Εκκλησία.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανεφέρθη στο γεγονός της επετείου των 1700 ετών από της εκδόσεως του Διατάγματος των Μεδιολάνων κάνοντας εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και τονίζοντας ότι παρόλο που το Διάταγμα είναι γνωστό ως το Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας, οι μόνοι που εκδιώκονταν ήταν οι Χριστιανοί, οι οποίοι τότε αποτελούσαν μειονότητα διωκόμενη. Εξέφρασε δε για πολλοστή φορά την ευχή του για την άμεση απελευθέρωση των δύο Σύριων Επισκόπων που κρατούνται αιχμάλωτοι, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να επιληφθούν του θέματος προκειμένου να υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτήν την περιπέτεια και δοκιμασία που περνούν.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και προς τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για την ευλογία που παρείχαν ώστε να μεταβή το σπουδαίο αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας στην Ιερά ημών Μητρόπολη. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακό, ο οποίος και εκόμισε το πολύτιμο θησαύρισμα της Πίστεώς μας, τους παριστάμενους Αρχιερείς που ελάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη καθώς επίσης και όλο το Εκκλησίασμα που προσήλθε για να τιμήσει τους δύο μεγάλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, τους Ισαποστόλους και Θεόστεπτους Βασιλείς.

Μετά το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία, την οποία οργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Ασσήρου με τη συμμετοχή των πολιτιστικών ενώσεων και φορέων της περιοχής, όπου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα όμορφο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας.