Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Προσκυνηματική Εκδρομή στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος Χορτιάτη.




Το eisagios.blogspot.gr βρέθηκε στο Χορτιάτη στην Προσκυνηματική Εκδρομή που πραγματοποίησε ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος.
Ιστορικό της Ιεράς Μονής.
Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ολόκληρη η περιοχή από τη σημερινή κοινότητα του Χορτιάτη έως το κάστρο του Κισσού ήταν διάσπαρτη από Μονές και ασκητήρια με κυρίαρχα δεσπόζουσα την Ι. Μονή Χορταϊτίσσης.

Η Πρόνοια του Θεού θέλησε μετά από αιώνες σιωπής ν' αρχίσει και πάλι να ακούγεται η μονολόγιστος Ευχή και οι λατρευτικοί ύμνοι στον ίδιο τόπο με την ίδρυση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το 1961, αρχιερατεύοντος  του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Α' (Παπαγεωργίου) ο οποίος και εγκαινίασε το μικρό καθολικό την 11η Ιουλίου 1965.


Οι πρώτες εγκαταστάσεις και ο μικρός Ι.Ναός της Θ.Μεταμορφώσεως είναι κτίσματα εκείνης της περιόδου, αλλά ουδέποτε εγκατεβίωσαν στην Ι.Μονή πατέρες, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείτο η Μονή ως χώρος κατασκηνώσεως της νεολαίας της Ι.Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Με έγγραφο της ίδιας Μητροπόλεως με ημερομηνία 6.7.1976 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' μετατρέπει την Ι.Μονή από ανδρώα σε γυναικεία και το 1979 με απόφαση της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (21η συνεδρία, ΝΗ περίοδος, 22.8.1979), η Ι.Μονή περιέρχεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ι.Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Τότε εγκαθίσταται σ' αυτήν μικρή αδελφότητα προερχόμενη από την Ι.Μονή Πανοράματος Θεσσαλονίκης υπό την μοναχή Χριστοδούλη (Μιχαηλίδου), η οποία και εξελέγη πρώτη ηγουμένη της Ι.Μονής και παραμένει μέχρι σήμερα.

Το 1984 αρχίζει η ανακαίνιση των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων ενώ το 1988 θεμελιώνεται το νέο καθολικό της Ι.Μονής επ' ονόματι των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επίσης, κτίζεται η επίσημη είσοδος και γίνεται η περιτείχιση της Ι.Μονής. Το καθολικό της Ι.Μονής είναι βυζαντινού ρυθμού στον τύπο του πεντάτρουλου σταυροειδούς με εξωτερικά περιστύλια και έχει θαυμάσια εξωτερική επένδυση με κεραμοπλαστικές διακοσμήσεις.

Η Ι.Μονή έχει σήμερα δύο παρεκκλήσια της Αγίας Τριάδος και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και αριθμεί δωδεκαμελή αδελφότητα, η οποία εκτός από τις  πνευματικές ασχολίες της καλλιεργεί τις ιερές τέχνες (αγιογραφία, κεντητική, ιεροραπτική κ.λ.π.)

Τηλέφωνο : 2310 349-388
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την Ιερά Μονή.