Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Γ' Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν η Εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Ναύπλιο.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας προβάλλει στους ιερούς Ναούς  τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και μας καλεί να τον προσκυνήσουμε με δέος και πίστη και να πάρουμε χάρη πολλή και δύναμη για τον πνευματικό αγώνα που διεξάγουμε την περίοδο αυτή. Στο Ναύπλιο από την παραμονή  κυρίως γυναίκες συγκεντρώνονται και ετοιμάζουν σε καλάθια τα σταυρολούλουδα που θα δώσει ο ιερέας  μετά την δοξολογία στους πιστούς ανήμερα της Εορτής. Αν περάσεις έξω από τις εκκλησιές του Ναυπλίου  σου έρχεται μία ευωδία ,από αρώματα λουλουδιών που μαζί με λιβάνι νομίζεις πως βρίσκεσαι στο Παράδεισο, θα μας πει η κα. Ελένη που κάθε χρόνο το έχει τάμα να  ετοιμάζει τα σταυρολούλουδα  στον ιερό ναό Παναγίας Ναυπλίου μαζί με άλλες γυναίκες. Αλλά και στον Άγιο Νικόλαο συγκεντρώνονται  και ετοιμάζουν με περισσή χάρη τα μικρά μπουκετάκια με τα άνθη. Έτσι γίνεται στην πόλη του Ναυπλίου ,σε κάθε εκκλησιά με πολύ αρχοντιά και μεράκι, εξάλλου έχει  μπει  η άνοιξη για τα καλά.
Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται <<Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης>>. Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού. Στις φωτογραφίες βλέπουμε τον πατέρα Ιωάννη Παπαϊωάννου στην ενορία της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου, να μεταφέρει το σταυρό και να τον τοποθετεί στο κέντρο της εκκλησίας όπου και θα μοιράσει τα σταυρολούλουδα  στους πιστούς.
 




Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.
Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φόρτωμα να γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή. Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση. Από την άλλη πλευρά, αφού αντέξουμε αυτή τη κόπωση και έχουμε αναρριχηθεί στο βουνό μέχρι αυτό το σημείο, αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πορείας μας και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.
Η Σαρακοστή είναι η σταύρωση του εαυτού μας, είναι η εμπειρία - περιορισμένη βέβαια - που αποκομίζουμε από την εντολή του Χριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: <<όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του ας σηκώσει το σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθεί>>