Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου στη γενέτειρά του το χωριό Πάπαρι Μαντινείας.



Του Ιερέως Ιωάννου Σουρλίγγα
Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πάπαρι Μαντινείας, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Σύρου κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ, Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Γόρτυνος κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ, Μεσσηνίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, συμπροσευχομένων, του Μητροπολίτου Ιλιού κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ.

Συμμετείχαν επίσης, στις Ιερές Ακολουθίες, Πανοσιολ. Αχιμανδρίτες, Ιερείς, Διάκονοι, άρχοντες της Περιφερείας, της Τριπόλεως και του Νομού, κάτοικοι της Ενορίας και των πέριξ χωρίων, αλλά και πλήθος φιλόχριστου λαού εκ της Τριπόλεως, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία , την μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου και ευχήθηκαν τα δέοντα στον Σεβ. Μητροπολίτη μας.

Εορτή Μητροπολίτου Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου εσπέρας 29ης Αυγούστου στην Ασσέα Μαντινείας



Την Τετάρτη 29η Αυγούστου 2012, παραμονή της Εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κωνσταν- τινουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος άγει την Ονομαστική του Εορτή και τιμά τον Προστάτη του, Άγιο Αλέξανδρο, παρέστη στην Ακολουθία του Εσπερινού εις τον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου, στο χωρίο Κάτω Ασσέα Μαντινείας.

Παρέστησαν επίσης στην Ακολουθία του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΑΣ, Ιερείς, άρχοντες της Τριπόλεως και του τόπου, κάτοικοι της περιοχής και των πέριξ χωρίων, αλλά και πολλοί εκ της Τριπόλεως, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου και ευχήθηκαν τα δέοντα στον Σεβ. Μητροπολίτη μας.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ




Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, στο ομώνυμο εκκλησάκι στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος με την συμμετοχή των ιερέων π. Ηλία Αλευρά  και π. Χρήστου Ιωαννίδη.
Στον εσπερινό παρέστησαν  η διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης καθώς και πλήθος πιστών από το Ναύπλιο .

ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ 2012


ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ 2012


Το θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου.


Η φώτο πάνω δεξιά είναι ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Πολλοί θα το θεωρούσαν υπερβολή, άλλοι ένα απίστευτο γεγονός, άλλοι θα έσκυβαν με περιέργεια που αμέσως θα μεταφράζονταν σε καχυποψία. Η άγραφος όμως παράδοση της εκκλησιάς μας στην οποία δεν συναντά, αλλά ούτε και αναζητά κάνεις τεκμήρια λογικά και αποδείξεις, μια που το θαύμα έρχεται δυναμικά να αγγίξει την πραγματικότητα και η έννοια του αδύνατου χάνει την υπόσταση της μπροστά στην έννοια του δυνατού, για τον παντοδύναμο θεό θεωρεί το γεγονός θαύμα διαχρονικά δωρεά του πολυεύσπλαχνου θεού και της Παναμώμου Αυτού Μητρός.

Ἀρχὴ τῆς Ἰνδίκτου, 1η Σεπτεμβρίου.



Γιὰ τὴν περίπτωση αὐτή, ὁ Σ. Εὐστρατιάδης στὸ Ἁγιολόγιό του, γράφει τὰ ἑξῆς: «Λέξις λατινικὴ (indictio) ὁρισμὸν σημαίνουσα καθ’ ὂν κατὰ δεκαπενταετὴ περίοδον ἐπληρώνοντο εἰς τοὺς αὐτοκράτορας τῶν Ρωμαίων οἱ φόροι. Κατὰ τὴν ἐκκλησιαστικὴν παράδοσιν, τὴν ἀρχὴν τῆς ἰνδικτιῶνος εἰσήγαγεν ὁ Αὔγουστος Καῖσαρ (1 – 14), ὄτε διέταξε τὴν γενικὴν τῶν κατοίκων τοῦ Ρωμαϊκοῦ κράτους ἀπογραφὴν καὶ τὴν εἴσπραξιν τῶν φόρων, κατὰ τὴν πρώτην τοῦ Σεπτεμβρίου μηνός.

Ὅσιος Συμεὼν ὁ Στυλίτης, 1η Σεπτεμβρίου.



Ὁ Ὅσιος Συμεὼν ὁ στυλίτης (ὁ πρεσβύτερος ἢ «ὁ ἐν τῇ μάνδρᾳ»), ποὺ τιμᾶται ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία μας τὴν 1η Σεπτεμβρίου, εἶναι ὁ πρῶτος γνωστὸς μοναχὸς ποὺ ἀσκήτεψε πάνω σὲ στῦλο.
Γεννήθηκε γύρω στὰ 389 στὸ χωριὸ Σισᾶν, στὰ ὅρια Συρίας καὶ Κιλικίας. Ἦταν βοσκὸς τῶν πατρικῶν προβάτων καὶ ὅταν γνώρισε κάποιους ἀσκητές, πόθησε ἐξαιτίας τους τὴ μοναχικὴ ζωὴ καὶ ᾖρθε σὲ ἕνα μοναστῆρι, στὸ χωριὸ Τελεδᾶν, ὅπου ἔζησε δέκα χρόνια (403 – 413) μὲ αὐστηρότατη ἄσκηση.

Ὁσία Εὐανθία, Ἅγιος Ἰησοῦς ὁ Δίκαιος, 1η Σεπτεμβρίου.



Ἀπεβίωσε εἰρηνικά.





Ἦταν Ἑβραῖος, γιὸς τοῦ Ναυῆ, ἀπὸ τὴν φυλὴ Ἐφραὶμ καὶ διάδοχος τοῦ Μωϋσῆ τοῦ προφήτη. Ὁ Ἰησοῦς, ὀνομαζόταν πρῶτα Αὐσής.
Στάλθηκε ἀπὸ τὸν Μωϋσῆ νὰ κατασκοπεύσει τὴ γῆ Χαναᾶν καὶ ὅταν ἐπέστρεψε ἀνέλαβε μετὰ τὸν θάνατο τοῦ Μωϋσῆ τὴν ἀρχηγία τοῦ λαοῦ, ποὺ τὸν ὁδήγησε μαζὶ μὲ τὴν κιβωτὸ στὴν Παλαιστίνη, ἀφοῦ πέρασε τὸν Ἰορδάνη καὶ συνέτριψε τοὺς ἀλλόφυλους στὰ τείχη τῆς Ἱεριχοῦς (Ἰησ. ι’ 12).

Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου, 31η Αυγούστου.



Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας γιορτάζει τὴν ἀνακομιδὴ τῆς τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου. Οἱ γνῶμες γιὰ ποὶος αὐτοκράτορας τὴν ἔκανε διίστανται, ἄλλοι λένε ὅτι ἔγινε ἀπὸ τὸ βασιλιὰ Ἀρκάδιο καὶ ἄλλοι ἀπὸ τὸ γιό του, Θεοδόσιο τὸν Β’.
Ἡ τιμία Ζώνη μεταφέρθηκε ἀπὸ τὴν Ἱερουσαλὴμ στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ τοποθετήθηκε σὲ μία χρυσὴ θήκη. Ἡ θήκη αὐτή, ὀνομάστηκε Ἁγία Σωρός.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Τυχερού.



Την Τετάρτη 29 Αυγούστου η Εκκλησία μας εόρτασε την αποτομή της Τιμίας κεφαλής του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και στην Μητρόπολή μας πανηγύρισε ο ομώνυμος Ιερός Ναός στην κωμόπολη του Τυχερού.
Το απόγευμα της Τρίτης 28 Αυγούστου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, με τη συμμετοχή πολλών πιστών της ευρύτερης περιοχής του Τυχερού. Ο Μητροπολίτης μας ανέλυσε στο εκκλησίασμα την προσωπικότητα του Ιωάννου του Προδρόμου επικεντρώνοντας στα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο οποίος λέει: «αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (Ματθ ια’11) Δηλ. Αληθινά σας λέγω, γυναίκα δεν γέννησε άνδρα μεγαλύτερο από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Πανηγύρισε στη Νάουσα η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου.


PDFΕκτύπωσηE-mail


Κατά το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου πανηγύρισε η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Ναούσης.
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων το πρωί της Τετάρτης 29 Αυγούστου χοροτάτησε στον όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε αρχιερατική θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.
Την παραμονή έψαλαν αδελφές από την ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μουτσιάλη ενώ την κυριώνυμο ημέρα έψαλαν αδελφές από την ιερά μονή Αγίων Πάντων Βεργίνας.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο σεβασμιώτατος ευλόγησε τα καζάνια με τη νερόβραστη παραδοσιακή φασολάδα που διανεμήθηκε μετά σε όλους τους προσκυνητές της μονής.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

dscn8943


Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, μετέβη χθές, 28 Αυγούστου, στην Ξάνθη και έλαβε μέρος στις εορταστικές και λειτουργικές Εκδηλώσεις επί τη αναμνήσει της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, Προστάτου και Πολιούχου Ξάνθης.
    Το απόγευμα, συμμετέσχε στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ξάνθης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, και στην λαμπρά λιτανεία της ιεράς Εικόνος του Αγίου προς την κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου τελέσθηκε η Αρτοκλασία και ομίλησε διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος.

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Παραλίας Ραχών 29.8.2012.


Την Τετάρτη 29 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε και ομίλησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, της ενορίας Αγίου Γρηγορίου Παραλίας Ραχών.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το έργο του Αγίου Ιωάννου και στα διδάγματα που πηγάζουν από την ευαγγελική περικοπή και την σημερινή εορτή. Επεσήμανε ότι όλοι μας πρέπει να λέμε την αλήθεια ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού ο οποίος ήταν κήρυκας της αλήθειας.

Ξεχωριστή η Εορτή του Τιμίου Προδρόμου στις Νέες Καρυές Λαρίσης.



     «Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα με τη Χάρη του Θεού και εφόσον ακολουθήσουμε τα βήματα του Τιμίου Προδρόμου. Θα σηκώσουμε τις θλίψεις και τις δοκιμασίες με την προφητική όραση, την αγωνιστικότητα, την καθαρότητα του Βαπτιστού Ιωάννου και τότε θα εξέλθουμε σε αναψυχή και χαρά πνευματική», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος από τη μεγάλη πανήγυρη της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου στις Νέες Καρυές, παρουσία του Δημάρχου Κιλελέρ κ. Ρίζου Κομήτσα και πλήθους ευσεβών Χριστιανών που συνεχίζουν αιώνες τώρα να εορτάζουν βιωματικά την εορτή του Προφήτου Προδρόμου, στον όμορφο λόφο του χωριού τους, όπου και ο θαυμάσιος πέτρινος Ναός τους.

ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: Η ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο πολιός ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας & Σκύρου κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στο κυριακάτικο κήρυγμά του σε ένα μείζον ζήτημα του Ευαγγελίου που πρέπει όλους μας να απασχολεί. "τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;" Τι δηλαδή πρέπει να κάνουμε ώστε να κληρονομήσουμε την αιώνιον ζωήν; 

"Ο νέος του Ευαγγελίου ήταν ένας νέος, πλούσιος, μορφωμένος και όμως τον απασχολούσε ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα και ζητούσε πληροφορίες για το πως θα κληρονομήσει την Αιώνια Βασιλεία. Από μόνο του το γεγονός αυτό ήταν πολύ σπουδαίο κι ενδιαφέρον. Και, παρ όλη τη νεαρή του ηλικία και την οικονομική του κατάσταση, θέτει αυτό το ερώτημα όχι σε κάποιον άλλο διδάσκαλο, αλλά στον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Σε αυτόν που πιστεύει πως θα του δώσει μια απάντηση σωστή και αληθινή στο ερώτημά του."

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ι.Σ.Κ.Ε),


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28.08.2012



Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ι.Σ.Κ.Ε), την Τρίτη 28η Αυγούστου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση αφορούσαν:
Α) Προβλήματα που προκύπτουν από την μη προκήρυξη οργανικών θέσεων για Εφημερίους.
Β) Προβλήματα που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Κληρικών και εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.
Γ) Η από κοινού διοργάνωση ημερίδος με θέματα που απασχολούν τον Εφημεριακό Κλήρο.

Μεταξύ άλλων θεμάτων ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των Κληρικών και την εξεύρεση του βέλτιστου μηχανισμού για την πραγματοποίηση της.

Το Άργος γιόρτασε τον Τίμιο Πρόδρομο.




 
Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Στην πόλη του Άργους εορτάστηκε η απότομη της κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον ιστορικό ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου.
Εχθές παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.Καλλινίκου και παρόντων ιερέων από το Αργος.
Στο τέλος του Εσπερινού έγινε η λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος του Τιμίου Προδρόμου στους δρόμους της πόλεως.
Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Άργους Δ.Πλατής, ο δημοτικός σύμβουλος Γκαργκάσουλας κα.

Το Κιβέρι Αργολίδος εόρτασε τον προστάτη του Τίμιο Πρόδρομο.




 
Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Την Tετάρτη 29 Αυγούστου 2012, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την ανάμνηση της αποτομής της τίμιας κεφαλής του Αγίου, ενδόξου, προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και πανηγυρίζει όλως ιδιαίτερος ο Ενοριακός Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Κιβερίου.
Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 28 Αυγούστου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος προεξάρχοντος του ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Χρυσοστόμου Παππουλέση.

Εορτή της Αποτομής της Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου στη Μητρόπολη Μαντινείας.




Η 29η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας, τον μέγιστο των Προφητών, και ειδικώτερα στο γεγονός της Αποτομής της Τιμίας κεφαλής του, κυρία Εορτή του Προδρόμου.

Η Εκκλησία μας για την ημέρα αυτή έχει θεσπίσει αυστηρά νηστείαως έκφραση τιμής προς τον Πρόδρομο ο οποίος διά του κηρύγματός του κατέδειξε την ένωσι Παλαιάς και Καινής Διαθήκης εν τω προσώπω τουενανθρωπήσαντος Ιησού Χριστού.

Πολλοί είναι οι Ναοί, οι Μονές και τα Εξωκκλήσια της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας που πανηγυρίζουν αυτή τηνημέρα.

Ιδιαιτέρως όμως δια την Μητρόπολί μας, η Εορτή αυτή του Προδρόμου είναι συνδεδεμένη με τις εορταστικές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης του Γέρου του Μωρηά, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, και της οικογενείας των Κολοκοτρωναίων που θυσίασαν την ζωή τους στουςαγώνες για την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα εις το χωρίον τωνΚολοκοτρωναίων, το Λυμποβίσι.

Μεθεόρτια ἀποτομῆς κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου, 30η Αυγούστου.



Ἀπολυτίκιον μεθεόρτιον Προδρόμου. Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς πάντων ὑπέρτερος, τῶν Προφητῶν ἀληθῶς, αὐτόπτης καὶ Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Προφῆτα γεγένησαι· ὅθεν καὶ παρ’ Ἡρώδου, ἐκτμηθείς σου τὴν Κάραν, ἔδραμες τοῖς ἐν Ἅδῃ, προκηρύξαι τὸ λύτρον· διὸ σὲ Ἰωάννη Βαπτιστά, πόθῳ γεραίρομεν.

Κοντάκιον μεθεόρτιον τοῦ Προδρόμου. Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τῆς ἁγνοίας Πρόδρομε, τῷ οὐρανίῳ σου βίῳ, τὰς ἐνθέους χάριτας, ὡς ἔσοπτρον ἀπαστράπτων, ἤλεγξας, παρανομήσαντα βασιλέα· ἤνεγκας, τὸν διὰ ξίφους θάνατον χαίρων· διὰ τοῦτό σοι βοῶμεν· χαίροις Προφῆτα, καὶ Βαπτιστὰ τοῦ Χριστοῦ.

Μεγαλυνάριον μεθεόρτιον τοῦ Προδρόμου.
Κάραν ἐκτμηθείς σου ὦ Βαπτιστά, ἔδραμες ἐν Ἅδῃ, οἷα Πρόδρομος τοῦ Χριστοῦ, τοῖς ἐκεῖ δεσμώταις, τὴν λύτρωσιν κηρύττων. Ἀλλὰ τοὺς σὲ τιμῶντας, φρούρει καὶ φύλαττε.

Ἅγιος Ἀλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, 30η Αυγούστου.



Ἦταν, ὅπως λέγουν, «ἀποστολικοὶς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σὰν πρεσβύτερος ἀκόμα, διακρινόταν γιὰ τὴ μεγάλη του εὐσέβεια, τὴν ἀρετὴ καὶ τὴν ἀγαθότητά του.
Στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ σύνοδο, ποὺ ἔγινε στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας, ὁ τότε Πατριάρχης τὸν ἐξέλεξε ἀντιπρόσωπό του. Καὶ ὅταν στὴν Σύνοδο αὐτὴ καταδικάστηκε ὁ Ἁρεῖος, ὁ Ἀλέξανδρος, ἂν καὶ γέροντας 70 χρονῶν, δέχθηκε νὰ περιοδεύσει στὴν Θρᾴκη, Μακεδονία, Θεσσαλία καὶ στὴν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, γιὰ νὰ διδάξει καὶ νὰ γνωστοποιήσει τὰ ὀρθὰ δόγματα τῶν ἀποφάσεων τῆς Συνόδου τῆς Νικαίας.

Ὅσιος Ἀλέξανδρος ἡγεμόνας τῆς Ρωσίας, 30η Αυγούστου.


Ὑπῆρξε ἄρχοντας Βλαδημηρίας καὶ Νεαπόλεως τῆς Ρωσίας καὶ ἔγινε μοναχὸς μὲ τὸ ὄνομα Ἀλέξιος. Ἀπεβίωσε εἰρηνικὰ τὸ 1263. Ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου αὐτοῦ συνέταξε ὁ Κωνσταντῖνος Οἰκονόμος.

Ἅγιος Φιλωνίδης (ἢ Φιλονείδης) ὁ Ἱερομάρτυρας, 30η Αυγούστου.



«Τὸ νικᾶν αὐτὸν ἑαυτόν, αὕτη πασῶν τῶν νικῶν πρώτη τε καὶ ἀρίστη», λέει ἕνας ἀρχαῖος σοφός, ὁ Πλάτων.
Κι εἶναι τὰ λόγια τοῦτα ἀληθινά! Εἶναι λόγια ἀθάνατα!
Γιατί ὁ ἐαυτός μας, εἴτε τὸ ἀναγνωρίζουμε εἴτε ὄχι, εἶναι γιὰ τὸν καθένα μας ὁ μεγαλύτερος ἐχθρός. Ἐχθρὸς ἀσυγκράτητος καὶ δυνατός. Ἐχθρὸς ἀνυποχώρητος καὶ σκληρός.
Τὸ νὰ μπορεῖ δὲ ἕνας νὰ συγκρατεῖ καὶ νὰ δαμάζει ἕναν τέτοιο ἐχθρό, τὸ νὰ μπορεῖ νὰ ἐπιβάλλεται στὸν ψυχικό του κόσμο καὶ νὰ πετυχαίνει νὰ κάμνει ὄχι αὐτὸ ποὺ τοῦ ζητοῦν οἱ ἄλογες ὁρμὲς καὶ τὰ πάθη του, ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ πρέπει, τότε λέγουμε, πὼς αὐτὸς κερδίζει τὴν πρώτη, μὰ καὶ τὴν ὡραιότερη νίκη.
Αὐτὴ τὴν ἀλήθεια ἔκαμαν βίωμα καὶ σκοπὸ στὴ ζωὴ τους ὅλοι ἐκεῖνοι, ποὺ πέρασαν ἀπὸ τὸν πλανήτη μας κι ἔγραψαν μὲ τὸ παράδειγμα καὶ τὸν βίο τους ἀνεξίτηλα τὰ ὀνόματά τους στὸ βιβλίο τοῦ Θεοῦ. Ἕνας ἀπ’ αὐτοὺς τοὺς τρανοὺς ἀγωνιστὲς καὶ νικητὲς τοῦ ἐαυτοῦ τους εἶναι κι ὁ ἱερομάρτυρας Φιλωνίδης.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

"Εμείς τον Θεό τον έχουμε στο DNA μας" είπε ο Νεαπόλεως Βαρνάβας και συγκίνησε τους πιστούς.




17 Ιερείς και 2 Επίσκοποι συμμετείχαν στην δοξολογία προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων στο Καρπενήσι.
Ο φιλοξενούμενος Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης Βαρνάβας, συγκίνησε τους πιστούς με το "πύρινο" κήρυγμά του. Έκανε λόγο για προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας με απώτερο στόχο να βγάλουν από την ζωή, την ιστορία ακι τον πολιτισμό των Ελλήνων την Ορθόδοξη Πίστη τους, αυτή που τους κράτησε ζωντανούς ανά τους αιώνες.

Για συνέχεια κάνετε κλικ Εδώ             















Γέροντας Παΐσιος-Να μην αναπαύουμε τον άλλον στα πάθη του.



 - Γέροντα, όταν κάποια γυναίκα μας πη: «δεν με κατάλαβε ο πνευματικός», τι πρέπει να της πούμε;
- Πέστε της: «Μήπως εσύ δεν του έδωσες να καταλάβη; Μήπως το σφάλμα είναι δικό σου;». Σ’ αυτές τις περιπτώσεις να προβληματίζετε τον άλλον, να μην τον δικαιολογήτε εύκολα. Τα πράγματα είναι πολύ λεπτά. Εδώ, βλέπεις, και τους πνευματικούς ακόμη τους μπερδεύουν.
- Και αν μας πη ότι δεν αναπαύεται στον πνευματικό της;
 - Για να μην αναπαύεται, μήπως φταίει και αυτή, μήπως ζητά να την αναπαύη ο πνευματικός στο θέλημά της. Κάποιος, ας υποθέσουμε, αδιαφορεί για την οικογένειά του και έχουν συνέχεια φασαρίες με την γυναίκα του. Θέλει να την χωρίση και έρχεται και μου κάνει παράπονα, με την απαίτηση να πάρω το μέρος του, για να διαλύσω την οικογένεια του! Αν του πω: «εσύ είσαι ένοχος για όλη την ιστορία», αν δεν συναισθανθή την ενοχή του, θα πη ότι δεν τον ανέπαυσα. Λένε δηλαδή μερικοί: «δεν με ανέπαυσε ο πνευματικός», γιατί δεν τους λέει να κάνουν αυτό που θέλουν.

Ἀποτομὴ Κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου, 29η Αυγούστου.



«Οὐκ ἐξεστὶ σοι ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δὲν σοῦ ἐπιτρέπεται ἀπὸ τὸ νόμο τοῦ Θεοῦ νὰ ἔχεις τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου, ὁ ὁποῖος ζεῖ ἀκόμα. Λόγια τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ποὺ ἀποτελοῦσαν μαχαιριὲς στὶς διεφθαρμένες συνειδήσεις τοῦ βασιλιὰ Ἡρώδη Ἀντίπα καὶ τῆς παράνομης συζύγου του Ἡρωδιάδος, ποὺ ἦταν, γυναίκα τοῦ ἀδελφοῦ του Φιλίππου.
Ὁ Ἡρώδης, μὴ ἀνεχόμενος τοὺς ἐλέγχους τοῦ Προδρόμου, τὸν φυλάκισε. Σὲ κάποια γιορτὴ ὅμως τῶν γενεθλίων του, ὁ Ἡρώδης ὑποσχέθηκε μὲ ὅρκο νὰ δώσει στὴν κόρη τῆς Ἡρωδιάδος ὅτι ζητήσει, διότι τοῦ ἄρεσε πολὺ ὁ χορός της. Τότε ἡ αἱμοβόρος Ἡρωδιὰς εἶπε στὴν κόρη της νὰ ζητήσει στὸ πιάτο τὸ κεφάλι τοῦ Ἰωάννη

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ναύπλιο Η Εορτή του Αγίου Φανουρίου κάτω από το Κάστρο Παλαμήδι.


Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Πανηγυρικά εορτάστηκε  τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Φανουρίου στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο, στις παρυφές του Παλαμηδίου.
 Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που ανήκει στον ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου .
 Να σημειωθεί  πως το εκκλησάκι του Αγίου
Φανουρίου, πρόσφατα ανακαινίσθηκε και ο εορτασμός ήταν ιδιαίτερα λαμπρός.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν οι ιερείς, πατέρας Γεώργιος Φρίμης, πατέρας Ελευθέριος Μίχος, πατέρας Βασίλειος Δέδες και ο πατέρας Χρήστος Ιωαννίδης.
Μετά το τέλος του εσπερινού η λιτάνευση της ιεράς εικόνας.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου - Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου – Πέντε Βρύσεων.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Ποσειδωνία της Σύρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄.

dscn8826

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Ποσειδωνία της Σύρου, ιερούργησε σήμερα Κυριακή, 26 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ και ομίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφερθείς στην προσωπικότητα του ιερού Προδρόμου.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου Λαμίας 27.8.2012.



Την Δευτέρα 27 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε και ομίλησε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου Λαμίας.

Σύναξη των Αγίων της Υπάτης - Χειροτονία Πρεσβυτέρου 26.81.2012.



Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Κυριακή 26 Αυγούστου στην Μαρτυρική πόλη της Υπάτης για πρώτη φορά η κοινή εορτή των τριών αγίων της Υπάτης ήτοι του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, ιδρυτού της Εκκλησίας της Υπάτης, ο οποίος εμαρτύρησε στην Υπάτη, του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Επισκόπου Νέων Πατρών, ο οποίος σφαγιάσθηκε κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Υπάτης την παραμονή του Ακαθίστου Ύμνου του έτους 1711 και του Αγίου Αθανασίου ιδρυτού του Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος γεννήθηκε στην Υπάτη.

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων


PDF Εκτύπωση E-mail

Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο δέχθηκε σήμερα στις 11.00 το πρωί σε εθιμοτυπική επίσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Μακαριώτατος και ο Υπουργός συζήτησαν όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στη βάση της στενής συνεργασίας τους επ’ ωφελεία του λαού μας.

Ὅσιος Μωϋσῆς ὁ Αἰθίοπας, 28η Αυγούστου.



Ὁ Ὅσιος Μωυσῆς ἔζησε στὴν Αἴγυπτο καὶ στὴν ἀρχὴ ἦταν ληστής. Ἀλλὰ τὸ φῶς τῆς γνώσης καὶ τῆς μετανοίας δὲν ἄργησε νὰ φωτίσει τὸν δρόμο του. Ἡ μεγάλη ἐπιείκεια ποὺ ἔδειξε πρὸς αὐτὸν κάποιος χριστιανός, ἐνῶ αὐτὸς τὸν εἶχε βλάψει, ἐπέφερε στὸν Μωυσῆ ψυχικὴ ἀνακαίνιση.
Πίστεψε, ἔγινε χριστιανὸς καὶ κατόπιν μοναχός. Ἀγωνίστηκε σκληρὰ μέσα στὴν ἔρημο καὶ ἀπέκτησε μεγάλη πνευματικὴ σύνεση καὶ ἀρετή. Ἡ φήμη του ἔφερνε στὸ ἐρημητήριό του πολλοὺς χριστιανούς, ποὺ ἄκουγαν μὲ δέος τὴ διδασκαλία του κατὰ τῆς ὑπερηφάνειας καὶ τῆς κατάκρισης.

Άγιος Ἐζεκίας ὁ Δίκαιος Βασιλιὰς, 28η Αυγούστου.



Ὁ Δίκαιος Βασιλιὰς Ἐζεκίας, ἦταν γιὸς τοῦ ἀποστάτη βασιλιὰ τοῦ Ἰούδα Ἀχαζ, ποὺ ὑποστήριζε μὲ μεγάλη θέρμη τὰ εἴδωλα. Ὁ Ἐζεκίας ὅμως, ἀκολούθησε ἐντελῶς διαφορετικὸ δρόμο ἀπὸ τὸν πατέρα του.
Καταπολέμησε τὴν εἰδωλολατρία, ἔδωσε στὴν γιορτὴ τοῦ Ἰουδαϊκοῦ Πάσχα περισσότερη μεγαλοπρέπεια, καὶ ὑποστήριξε μὲ τὸ προσωπικὸ του παράδειγμα ἀλλὰ καὶ τὸ βασιλικὸ του κύρος, τὸν ἀληθινὸ Θεό. Ἀλλὰ καὶ ὁ Θεὸς τὸν ὑποστήριξε ἀνάλογα.

Ἁγία Ἄννα θυγατέρα τοῦ Φανουὴλ, 28η Αυγούστου.



Βλέπε το βιογραφικό της σημείωμα από 3ην Φεβρουαρίου, ὅπου καὶ ἡ κυρίως μνήμη της.
Ἡ Προφήτιδα Ἄννα ἦταν θυγατέρα τοῦ Φανουήλ, ὁ ὁποῖος καταγόταν ἀπὸ τὴν φυλὴ τοῦ Ἀσήρ. Ἀφοῦ ἔζησε μὲ τὸν σύζυγό της μόνο ἑπτὰ χρόνια, γιατί ἐκεῖνος ἀπεβίωσε, πῆγε καὶ ἐγκαταστάθηκε στὸ ναὸ καὶ πρόσφερε τὶς ὑπηρεσίες της. Ἔτσι λάτρευε τὸν Θεὸ νύχτα καὶ ἡμέρα, μὲ προσευχὴ καὶ νηστεία. Γι’ αὐτὸ καὶ ἀξιώθηκε νὰ δεῖ καὶ αὐτὴ τὸν Κύριο, τὸν ὁποῖο προσήγαγε στὸ ναὸ ἡ Παναγία καὶ ὁ δίκαιος Ἰωσήφ.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός στο ιερό προσκύνημα Της Παναγίας Αγιογαλούσαινας στη βορειοδυτική Χίο.


Στράτος Γατάνας
Μέσα στις μισοσβημένες φλόγες στη πολύπαθη Χίο, αξίζει να σημειωθεί είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη σφαγή και το φονικό σεισμό κάποια χρόνια αργότερα,τ ελέστηκε στις 22/8/2012 πανηγυρικός Εσπερινος στο Ιερό προσκύνημα Της Παναγίας της Αγιογαλούσαινας, Ναός και τοπίο ένα απο τα πολλά στολίδια που έχει να επιδείξει η Χίος,    χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Μάρκου. 
Ο Ναός της Παναγίας Αγιογαλούσαινας βρίσκεται μετά το χωριό Άγιο Γάλας το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Θαλελαίος. 
Μετονομάστηκε σε Άγιο Γάλας εξαιτίας του σπηλαίου της περιοχής όπου υπάρχει σταλακτίτης σε σχήμα μαστού και στάζει λευκό σταλακτικό υγρό. 
Σύμφωνα με την παράδοση, λεπρή κόρη βασιλιά βρέθηκε στο χωριό Άγιος Θαλελαίος και ακολουθώντας τις οδηγίες μίας μαυροφορεμένης γυναίκας που είδε στο όνειρο της, έφτασε στο σπήλαιο. 

Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ


Η εορτή της Παναγίας της Μαλεβής στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.


Του Ιερέως Ιωάννου Κ. Σουρλίγγα
Λαμπρά εορτάστηκε η Εορτή της Παναγίας μας, την 22α και 23η Αυγούστου 2012, στην Σεβασμία και Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαλεβής στον Άγιο Πέτρο της Κυνουρίας.
Το εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, προεξήρχε της Ακολουθίας του Όρθρου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της ως άνω Ιεράς Μονής και συμμετείχε στην Ιερά Λιτανεία που ακολούθησε πέριξ αυτής.

Άριστα απέδωσε τους ύμνους της μεγάλης αυτής εορτής, ο Βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως κ. Βασιλείου Γεωργαρά.

Πολυάριθμοι παρουσία Ιερέων εκ της Ιεράς μας Μητροπόλεως και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, ενώ πολυπληθείς ήταν και η προσέλευση ευλαβών προσκυνητών, αρχόντων και προσκυνητών που έφτασαν με κάθε τρόπο στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Μαλεβής, από όλα τα μήκη και πλάτη της γής.

Η Αργολίδα Εόρτασε τους Αγίους Αδριανό και Ναταλία



Απολυτίκιον. Ήχος γ’. θείας πίστεως.
Αναφαίρετον, όλβον ηγήσω, την σωτήριον πίστιν τρισμάκαρ’ καταλιπών την
πατρώαν ασέβειαν, και τω Δεσπότη κατ’ ίχνος επόμενος, κατεπλουτίσθης
ενθέοις χαρίσμασιν’ Αδριανέ ένδοξε, Χριστόν τον θεόν ικέτευε, σωθήναι
τας ψυχάς ημών.

Εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αδριανού και Ναταλίας , παρουσία χιλιάδων πιστών στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Δρέπανο Αργολίδας.
Εφέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ.κ
Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς από την ευρύτερη περιοχή.

Μεσαιωνικό Βυζαντινό Φεστιβάλ "Αλεξιάδα" στην Καστοριά.



Κάθε χρόνο, την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, που φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, λιτανεύεται, φτάνει εν πλω στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης και στις 31 Αυγούστου, ημέρα της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, επιστρέφει στον Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς.
Φέτος, στα πλαίσια συμπληρώσεως 100 ετών από την απελευθέρωση της περιοχής μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ιερά Μητρόπολή μας, σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς, συμμετέχει στις εκδηλώσεις του πρώτου Μεσαιωνικού Βυζαντινού Φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπό την ονομασία «Αλεξιάδα», οι οποίες ξεκινούν στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 2 Σεπτεμβρίου 2012.

Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αλέξανδρο Φερών 26.8.2012.



Στον Άγιο Αλέξανδρο Φερών λειτούργησε την Κυριακή 26 Αυγούστου ο Μητροπολίτης μας σε αναπλήρωση της Θ.Λειτουργίας της εορτής του Αγίου στις 30 Αυγούστου απ' όπου και θα απουσιάζει στην Αθήνα λόγω των τελευταίων εργασιών της φετινής Ιεράς Συνόδου. Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο της ενορίας π.Χρήστο Μπατμάνη.

Η πανήγυρις του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.




Κατά το διήμερο 23 και 24 Αυγούστου τελέστηκε στον προσκυνηματικό ιερό ναό αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα η πανήγυρη του αγίου στην οποία μετείχαν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κηφισίας κ. Κύριλλος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας.
Κατά τον εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο σεβ. Κηφισίας κ. Κύριλλος. Ακολούθησε λιτανεία της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου στους δρόμους της πόλεως με πάνδημη συμμετοχή του πιστού λαού, ενώ στην κεντρική πλατεία της πόλεως απηύθυνε πατρικούς λόγους ο σεβασμώτατος Ποιμενάρχης κ. Ανδρέας.

Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου και Τιμίου Πρόδρομου Κάτω Τούμπας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.



Ἅγιος Φανούριος ὁ Μεγαλομάρτυρας ὁ Νεοφανής, 27η Αυγούστου.



Ἄγνωστος στοὺς ἀρχαίους Συναξαριστές.
Ἔγινε γνωστὸς ἀπὸ τυχαῖα εὕρεση τῆς εἰκόνος του τὸν 14ο αἰώνα στὴν Ρόδο, ὅταν ἔσκαβαν παλιὰ σπίτια στὸ νότιο μέρος τοῦ παλιοῦ τείχους. Ἐκεῖ βρέθηκε ἀρχαῖος ναὸς μὲ πολλὲς κατεστραμμένες εἰκόνες καὶ μεταξὺ αὐτῶν καὶ ἡ καλὰ διατηρημένη εἰκόνα ἐπὶ τῆς ὁποίας ὁ τότε μητροπολίτης Ρόδου Νεῖλος ὁ Β’ ὁ Διασπωρινὸς (1355 – 1369) διάβασε τὸ ὄνομα τοῦ Ἁγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ». Ὁ Ἅγιος παριστανόταν σὰν νεαρὸς στρατιώτης, κρατώντας στὸ δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στὸν ὁποῖο ἦταν λαμπάδα ἀναμμένη, γύρω δὲ ἀπὸ τὴν εἰκόνα τὰ 12 μαρτύριά του.

Ὅσιος Ποιμὴν, 27 Αυγούστου.



Μαζὶ μὲ τὰ ἄλλα ἀδέλφια τοῦ ἔκαναν μικρὴ μοναχικὴ ἀδελφότητα σὲ μία μικρὴ σκήτη στὴν Αἴγυπτο. Ἡγούμενος αὐτῆς τῆς ἀδελφότητας ἦταν ὁ Ποιμήν, ποὺ εἶχε ὅλα τὰ προσόντα πραγματικοῦ ποιμένας ψυχῶν. Ἡ φήμη του εἶχε φθάσει σὲ μακρινὲς περιοχὲς καὶ πολὺς κόσμος ἐρχόταν νὰ τὸν δεῖ καὶ νὰ τὸν συμβουλευθεῖ. Αὐτός, ὅμως, δεχόταν μόνο τοὺς μικροὺς καὶ ταπεινούς. Ὅσοι ἔρχονταν ἀπὸ περιέργεια, δὲν τοὺς δεχόταν, ἔστω καὶ ἂν ἦταν ἄρχοντες.

Η Πανήγυρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο.



Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,η Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά που βρίσκεται στο Μέγα Δένδρο Θέρμου Αιτωλίας.
Το πρωί τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου και του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , Άνω Μηλιά Πιερίας.



Εικόνες από τον Εσπερινό, που έγινε στο μέρος που προσευχήθηκε ο Άγιος πριν πολλά πολλά χρόνια, την παραμονή της γιορτής  του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Άνω Μηλιά Πιερίας.  

από  Εδώ