Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος: "Η κρίση που βιώνουμε θα φύγει σε λίγο, αλλά θα ξαναγυρίσει"


Στην εορτάζουσα Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης λειτούργησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συμπαρα- στατούμενος από τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Θεοδώρητο, τον Πρωτοσύγκελλό του αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συνήθεια να αφιερώνονται πολλά μοναστήρια στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μέσα σ΄αυτά να μεταμορφώνονται οι ψυχές των μοναχών. Αναφέρθηκε στην Μονή Παντοκράτορος και στην πορεία της έως το σήμερα ως τόπου μεταμορφώσεως ψυχών και μίλησε για την ανάγκη πνευματικής μεταμόρφωσης, για να τονίσει πως αν δεν συμβεί αυτό, "η κρίση που βιώνουμε θα φύγει σε λίγο, αλλά θα ξαναγυρίσει". Σημείωσε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τους γύρω μας και είπε «ο άνθρωπος δεν πρέπει να απομονώνεται, να νιώθει πως είναι το κέντρο της γης και να απαιτεί οι άλλοι γύρω του να το αναγνωρίζουν. Το τροπάριο της Μεταμορφώσεως δεν λέει λάμψον επ’ εμέ αλλά λάμψον εφ' υμάς το φώς» και κατέληξε ευχόμενος το φώς το αῒδιον να φωτίζει τον καθ’ έναν και όλους μας.

Η μονή Παντοκράτορος βρίσκεται στο Πεντελικό όρος και είναι μια ακμάζουσα γυναικεία κοινοβιακή μονή, με καθηγουμένη την γερόντισσα Στυλιανή.
Ιδρύθηκε τον 10ο αι. και από τις ευρισκόμενες στο Καθολικό της Μονής οκτώ Αγίες Τράπεζες διαπιστώνεται ότι αυτή ανήκε στις λεγόμενες "ακοιμήτους" ή "των ακοιμήτων" Μονές, όπου η Ιερά Ακολουθία είναι εικοσιτετράωρη. Το έτος 1680 σφαγιάσθηκαν όλοι οι πατέρες της μονής και έκτοτε κατέστη έρημος. Από το 1971 λειτουργεί ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή (Β.Δ. 168/18.3.1971, ΦΕΚ 57, τ.Α).

Σήμερα στην Μονή λειτουργούν: εργαστήρια κεντητικής και υφαντικής ιερατικών και λειτουργικών αμφίων, βυζαντινής αγιογραφίας, κηροπλαστικής και παρασκευής θυμιάματος. Λειτουργεί επίσης, σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.