Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Εορτή της Αποτομής της Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου στη Μητρόπολη Μαντινείας.




Η 29η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας, τον μέγιστο των Προφητών, και ειδικώτερα στο γεγονός της Αποτομής της Τιμίας κεφαλής του, κυρία Εορτή του Προδρόμου.

Η Εκκλησία μας για την ημέρα αυτή έχει θεσπίσει αυστηρά νηστείαως έκφραση τιμής προς τον Πρόδρομο ο οποίος διά του κηρύγματός του κατέδειξε την ένωσι Παλαιάς και Καινής Διαθήκης εν τω προσώπω τουενανθρωπήσαντος Ιησού Χριστού.

Πολλοί είναι οι Ναοί, οι Μονές και τα Εξωκκλήσια της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας που πανηγυρίζουν αυτή τηνημέρα.

Ιδιαιτέρως όμως δια την Μητρόπολί μας, η Εορτή αυτή του Προδρόμου είναι συνδεδεμένη με τις εορταστικές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης του Γέρου του Μωρηά, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, και της οικογενείας των Κολοκοτρωναίων που θυσίασαν την ζωή τους στουςαγώνες για την Ελευθερία της Πατρίδος μας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα εις το χωρίον τωνΚολοκοτρωναίων, το Λυμποβίσι.



Μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, το Λυμποβίσιεγκαταλείφθηκε σταδιακά και σήμερα ερείπια κτισμάτων απομένουν μάρτυρες της υπάρξεώς του. Όμως, το ένδοξο παρελθόν του Λυμποβισίου πιστοποιούν δύο κτίσματα που έχουν διατηρηθή στο κέντρο του χωριού.

Το ένα είναι η πατρική οικία του οπλαρχηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που λειτουργεί ως Μουσείο με προσωπικά αντικείμενα της οικογενείας των Κολοκοτρωναίων.

Το άλλο είναι ο ιστορικός Ναός του Τιμίου Προδρόμου, πού ήτανο ενοριακός Ναός του Λυμποβισίου και στον οποίο εβαπτίσθη οΘεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Παρά την παλαιότητά του, ο Ναός του Προδρόμου στο Λυμποβίσι διατηρεί την παλαιά του αίγλη και είναι το κέντρο των εκδηλώσεων,εκκλησιαστικών και ιστορικών, κάθε έτος κατά την 29ην Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, το πρωί της Τετάρτης 29ης Αυγούστου 2012, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στονεν λόγω Ιερό Ναό του Λυμποβισίου και ωμίλησε στους μετέχοντας Πιστούς περί του προσώπου του Τιμίου Προδρόμου και περί τηςιστορικής σημασίας του Λυμποβισίου.















+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας