Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

1600η πανήγυρις της Παναγίας Σουμελά με την υψηλή παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β΄.

Πανηγύρισε στις 15 Αυγούστου το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο την 1600η πανήγυρη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από την ίδρυση της θρυλικής μονής στον Πόντο.
Παράλληλα εορτάζεται η 60η επέτειος από το ξαναζωντάνεμα της ιστορικής μονής στο Βέρμιο, με τον ερχομό της ιεράς εικόνος της Παναγίας και την ανιστόρηση και λειτουργία του ιερού προσκυνήματος, που αποτελεί σήμερα το σημείο αναφοράς των απανταχού της γης Ποντίων.
Τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησε με την υψηλή παρουσία του φέτος ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος ο Β΄ο οποίος χθες το απόγευμα χοροστάτησε στον εσπερινό της πανηγύρεως και έλαβε μέρος στην πρώτη λιτανεία της ιεράς εικόνος της Παναγίας Σουμελά.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον χώρο του ιερού προσκυνήματος στρατιωτικά αγήματα από το Β΄Σ.Σ. απέδωσαν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τιμές Αρχηγού Κράτους.
Τον Μακαριώτατο προσεφώνησε αρχικά ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», ενώ στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος εκδήλωσε την ιδιαίτερη συγκίνησή του που εκπληρώνει ένα τάμα του και έρχεται να λάβει πρωτίστως χάρη από την Παναγία και να κλίνει ευλαβικά το γόνυ στη χάρη της.
Επίσης ανέφερε ότι μετά από εδώ θα περάσει για μιά ημέρα από την Κρήτη να φιλήσει το χέρι της μητέρας του και να της πει ότι προσκύνησε την εικόνα από τα μέρη που γεννήθηκε (η μητέρα του είναι ποντιακής καταγωγής).
Τον Μακαριώτατο συνοδεύουν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αξώμης κ. Πέτρος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος.
Μετέχουν ακόμη ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Το πρωί στον όρθρο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος και στη συνέχεια προεξήρχε στην Πατριαρχική θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.
Τον Μακαριώτατο τίμησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, Πρόεδρος του ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» με τον Μέγα Σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντος, εις ανάμνηση της επισκέψεώς του και της πατριαρχικής πανηγύρεως.
Ο Μακαριώτατος τίμησε στη συνέχεια τον Μητροπολίτη Βεροίας με τον Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Ακολούθησε η μεγάλη λιτανεία και το τρισάγιο στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη.