Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Βράχο, από την RomfeaTv.,


Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης - Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Επταπυργίου Θεσσαλονίκης.










Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μέσα στα "κάστρα" του Επταπυργίου της Θεσσαλονίκης έξω από την τρίτη πορτάρα των τειχών της πόλης, στην περιοχή του πύργου τριγωνίου και κάτω από το μουσείο του Επταπυργίου, (παλαιές ιστορικές φυλακές του Γιεντί Κουλέ) που δεσπόζει και σαν στέμα στεφανώνει την πανέμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Είναι αφιερωμένος σε όλους τους αγίους ιατρούς και θεραπευτές Αναργύρους, οι οποίοι ξεπερνούν τους 22 στον αριθμό.

Πανηγυρίζει και εορτάζει ξεχωριστά τιμώντας τη μνήμη:
των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων την 1η Ιουλίου
των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανοϋ των εκ της Μικράς Ασίας την 1η Νοεμβρίου
των αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου προστατών των ιατρών, την 31η Ιανουαρίου

Ο Ι. Ναός είναι ρυθμού βασιλικής τρίκλιτης, με γυναικωνίτη, κτίσμα της δεκαετίας του 1950 με δύο παρεκκλήσια στους γυναικωνίτες, το ένα αφιερωμένο στους Αγίους Ανάργυρους Κύρο, Ιωάννη και Παντελεήμωνα, και το άλλο παρεκλήσσιο είναι αφιερωμένο στους Αγίους πατέρες Νικόλαο επίσκοπο Μύρων, Γρηγόριο αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως τον Θεολόγο, και τον Άγιο Λουκά αρχιεπίσκοπο Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, του ιατρού και Αναργύρου.

Φυλάσσονται σ' αυτόν τμήματα των ιερών λειψάνων των αγίων Κοσμά, Δαμιανού, Παντελεήμονος, Κύρου, Ιωάννου και Λουκά Συφερουπόλεως και τιμώνται και οι θαυματουργές ιερές εικόνες της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και της Παναγίας της Οικονομίσσης.

Παραπλεύρως από τον Ναό βρίσκονται, το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, τα γραφεία της και ένα εξωτερικό προσκυνητάριο - παρεκκλήσιο μέσα στο οποίο υπάρχει και το αγίασμα των Αγίων Αναργύρων.

Στην Ενορία ανήκει και το εξωκκλήσιο του αγίου Βασιλείου που βρίσκεται ψηλά στο δάσος του Κεδρινού Λόφου (Σέϊχ Σου). Επίσης έχει την ευθύνη της λειτουργικής χρήσης του παρεκκλησίου του αγίου Ελευθερίου, των παλαιών φυλακών του Επταπυργίου και τώρα της Θ΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Για να διαβάσετε την Ιστορία του Ιερού Ναού κάνετε κλικ Εδώ


Άγιοι Κοσμᾶς καὶ Δαμιανὸς οἱ Ἀνάργυροι (1 Ιουλίου).


Οἱ Ἅγιοι Ἀνάργυροι Κοσμᾶς καὶ Δαμιανός, οἱ ὁποῖοι ἔζησαν τὴν ἐποχὴ ποὺ αὐτοκράτορας τῶν Ρωμαίων ἦταν ὁ Κάρυνος, ἦταν γιατροὶ στὸ ἐπάγγελμα καὶ παρεῖχαν ἰάσεις σὲ ὅλους ὅσους εἶχαν ἀνάγκη, καὶ γιὰ ἀντάλλαγμα δὲν ἔπαιρναν χρήματα, ἀλλὰ τὸ μόνο ποὺ ζητοῦσαν ἦταν νὰ πιστέψουν στὸν Χριστό. Κάποιοι ὅμως καλοθελητὲς διέβαλαν τοὺς ἁγίους στὸν αὐτοκράτορα καὶ τοῦ εἶπαν ὅτι οἱ θεραπεῖες καὶ τὰ θαύματα ποὺ ἐπιτελοῦσαν τὰ ἔκαναν μὲ μαγικὲς τέχνες.

Τότε οἱ Ἅγιοι Ἀνάργυροι ἐπειδὴ δὲν ἤθελαν νὰ πᾶνε ἄλλους ἀντὶ αὐτῶν στὸν αὐτοκράτορα, προσῆλθαν μόνοι τους ἐνώπιόν του καὶ Καρίνος προσπάθησε νὰ τοὺς μεταπείσει νὰ ἀρνηθοῦν τὸν Χριστό. Ἐκεῖνοι ὅμως ὄχι μόνο δὲν ἀρνήθηκαν τὴν πίστη τους, ἀλλὰ κατάφεραν νὰ μεταπείσουν καὶ νὰ ἀλλάξουν καὶ τὸν ἴδιο τὸν αὐτοκράτορα, ἀφοῦ καὶ ὁ ἴδιος δέχθηκε τὶς θεραπευτικές τους ἰάσεις. Συγκεκριμένα, ὅταν ὁ Καρῖνος ἀνέκρινε τοὺς Ἁγίους, μετατοπίστηκε ἡ θέση τοῦ προσώπου του καὶ στράφηκε πρὸς τὴν ράχη του. Ἀμέσως τότε οἱ Ἅγιοι τὴν θεράπευσαν μὲ τὴν προσευχή τους στὸν Χριστό. Ἐξαιτίας αὐτοῦ τοῦ θαύματος, πίστεψαν στὸν Χριστὸ ὅσοι βρίσκονταν ἐκείνη τὴν στιγμὴ μπροστὰ σ' αὐτὸ ποὺ συνέβη καὶ ὁ ἴδιος ὁ Αὐτοκράτορας τοὺς ἔστειλε πίσω στοὺς συγγενεῖς τους μὲ μεγάλες τιμές.
Ἀργότερα ὅμως, μετὰ ἀπὸ μεγάλο χρονικὸ διάστημα, οἱ Ἅγιοι φθονήθηκαν ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν δάσκαλο ποὺ τοὺς εἶχε μάθει τὴν ἰατρικὴ ἐπιστήμη, γιατί εἶχαν ἀποκτήσει μεγάλη δόξα καὶ φήμη. Γι’ αὐτὸ τὸν λόγο τοὺς ἀνέβασε σὲ κάποιο ὅρος γιὰ νὰ μαζέψουν δῆθεν κάποια βότανα καὶ ἐκεῖ τοὺς ἐπιτέθηκε μὲ πέτρες καὶ τοὺς θανάτωσε.


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος πλ. δ’.

Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν· δωρεὰν ἐλάβατε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.



Ἕτερον ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς θεῖοι θεράποντες, καὶ ἰατῆρες βροτῶν, ἀνάργυρον βλύζετε, τὴν θεραπείαν ἡμῖν, Ἀνάργυροι ἔνδοξοι· ὅθεν τοὺς προσιόντας, τῇ σεπτῇ ὑμῶν σκέπῃ, ῥύσασθε νοσημάτων, καὶ παθῶν ἀνιάτων, Κοσμᾶ καὶ Δαμιανέ, Ῥώμης βλαστήματα.


Κοντάκιον. Ἦχος β’.
Οἱ τὴν χάριν λαβόντες τῶν ἰαμάτων, ἐφαπλοῦτε τὴν ῥῶσιν τοῖς ἐν ἀνάγκαις, ἰατροὶ θαυματουργοὶ ἔνδοξοι· ἀλλὰ τῇ ὑμῶν ἐπισκέψει, καὶ τῶν πολεμίων τὰ θράση κατευνάσατε, τὸν κόσμον ἰώμενοι ἐν τοῖς θαύμασι.


Μεγαλυνάριον.
Ἴασιν σωμάτων ῥῶσιν ψυχῶν, Κοσμᾶ θεοφόρε, σὺν τῷ θείῳ Δαμιανῷ, νείματε ὑψόθεν, ἀΰλῳ χειρουργίᾳ, τοῖς κατατρυχομένης, ποικίλοις πάθεσι.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός στην Πνύκα - Η ομιλία του π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη.


pavlos Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε χθες το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου στην Πνύκα, σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου.

Στο πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης την κεντρική ομιλία παρουσίασε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος και Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

pavlos2

pavlos3

pavlos4

pavlos5

Για περισσότερα κάνετε κλικ Εδώ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου στον ιερό ναό Αγίου Παύλου.

(φωτορεπορτάζ) Στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρρών, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου. Ο μητροπολίτης εκπροσωπούσε τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.


Για περισσότερα κάνετε κλικ Εδώ


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Βήμα του Αποστόλου Παύλου, Δερβένι.

Με κατάνυξη, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με την παρουσία του Ιερού Κλήρου, πλήθους πιστών και των Τοπικών Αρχών εορτάσθηκε και εφέτος στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η ιερά μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο ιερό προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου, το οποίο ευρίσκεται εις την περιοχήν του Δερβενίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Λαγυνών-Λαγκαδά. Στο ίδιο χώρο, ακολούθως, πραγματοποιήθηκε και η τελετή αγιασμού στο Αγίασμα του Βήματος του Αποστόλου Παύλου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος ευρισκόταν και το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γοργουπηκόου η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαγυνών.

Στο Θείο Λόγο που εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε χαρακτηριστικά: «Τιμούμε σήμερα τη μεγάλη προσωπικότητα της Αγίας μας Εκκλησίας, τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεώς του από το σημείο στο οποίο τιμάται σήμερα η μνήμη του. Έσπειρε το λόγο του Θεού και όλοι εμείς σήμερα αποτελούμε καρποφορία της πνευματικής του παρουσίας. Στο Ιερό τούτο προσκύνημα τιμάται σήμερα η αποστολική μαρτυρία, η διακονία του λόγου, το μυστήριο της ευσεβείας και Εκείνος που αποτελεί την αρχή αυτού του κηρύγματος είναι ο Μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος».

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαιτέραν συγκίνησιν καθώς, ένα χρόνο πριν, άρχισε αυτή η τιμητική αναφορά στον Απόστολο των Εθνών με τα εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος και σήμερα τελείται η πρώτη Θεία Λειτουργία επί τῃ μνήμῃ των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τιμούνται, διότι πολλά διδασκόμεθα και ωφελούμεθα και από τη ζωή και από το έργο τους, ιδιαιτέρως σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για την πατρίδα μας συγκυρία, όπως η σημερινή.

Προς το τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε ότι το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά του εφαμάρτου βίου και δίδει το μήνυμα της εν Χριστῳ καινής κτίσεως, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι ο Απόστολος Παύλος είναι προσωπικότητα με λόγο και έργο που αποτελούν καρποφορία της μεγάλης συναντήσεώς του με τον Αναστάντα Χριστό και αυτό πρέπει να είναι και το υπαρξιακό βίωμα στη ζωή του καθενός μας, ώστε να ζούμε με τη σφραγίδα και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να τιμούμε τον Απόστολο Παύλο και να μιμούμαστε τη ζωή του καθώς εκείνος ήταν μιμητής της ζωής του Χριστού, ώστε με εκείνον να πορευθούμε όλοι μαζί στη βασιλεία των ουρανών, για να βιώσουμε την τελείωση.

Το απόγευμα θα τελεσθεί, Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο χώρο του Βήματος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, παρουσίᾳ όλου του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και των Τοπικών Αρχών.




























Εσπερινός στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Κλεινού


Με τη δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Κλεινού, η οποία χρονολογείται από το 17ο αιώνα.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση του Μεγάλου Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.


Για περισσότερα κάνετε κλικ Εδώ