Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Θεολογική Αγιολογική Ημερίδα με θέμα "Το Μαρτύριο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης".

Photo Gallery

Σε συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της μνήμης της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας έλαβε χώρα επιστημονική θεολογική-αγιολογική ημερίδα στην πατρίδα της Αγίας, την Όσσα, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 260 ετών από του σεπτού μαρτυρίου της (1751 - 2011).

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους
Τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εξεπροσώπησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ο οποίος ανέγνωσε το σεπτό πατριαρχικό μήνυμα προς την ημερίδα, και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδος, τονίζοντας τη σημασία της αγιοσύνης και των προσώπων των αγίων νεομαρτύρων, για την εποχή τους και για την εποχή μας.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και την Ιερά Σύνοδο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων και Θερμών κ.κ. Δημήτριος, καθώς και καθηγητές. Επίσης, πλήθος καθηγητών πανεπιστημίου, κληρικών, εκπαιδευτικών και λαού.

Την ημερίδα άνοιξε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με ύμνους από την ακολουθία της Αγίας.

Χαιρετισμούς, εναρκτικούς και ληκτικούς, απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο και εμπνευστής των εορτίων εκδηλώσεων και οργανωτής αυτών καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Χαριτωνίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Λαγκαδά.

Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της ημερίδός « Η Αγίας Νεομάρτυς Κυράννα. 260 έτη από το μαρτύριο της » κάλυψαν, με την έμπειρη προεδρεία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθ. Μιχαήλ Τρίτου, οι καθηγητές Αρχίμ. Νικόδημος Σκρέττας, με θέμα « Νεομάρτυρες και σύγχρονος κόσμος», κ. Τρύφων Τσομπάνης με θέμα «Ασματικές Ακολουθίες εις την μνήμην της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης» και ο κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας με θέμα « Νεομαρτυρολόγικα. Αναφορές εις τον Βίον της Αγίας Κυράννης».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθηνε το κοινό προς τους ομιλητές της ημερίδος σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν.

ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΣΙΑ.

normal_mpasiass



08s 09s 10s

11s 12s 13s

14s 15s 16s

17s

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, πλήθους προσκυνητών από τα Χρούσσα, τις πλησιόχωρες Ενορίες και την Ερμούπολη και παρουσία του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Ιωάννη Δεκαβάλλα, Δημοτικών Συμβούλων και εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε το πρωΐ της Κυριακής, 27 Φεβρουαρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, η εναπόθεση αποτμημάτων εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παναγή του Μπασιά στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Χρούσσων, το δημοφιλές θέρετρο επιφανών αρχόντων και πνευματικών ανιθρώπων με τα πολλά αρχοντικά.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά τη δοξολογική δέηση για το γεγονός της εναποθέσεως των ιερών Λειψάνων, εμφανώς συγκινημένος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή του Αγίου Παναγή, κατέληξε, μεταξύ άλλων, ειπών:

«Ευχαριστούμε το Μεγαλόδωρο Θεό γι’ αυτή τη μεγάλη και ξεχωριστή ευλογία, ώστε στην Εκκλησιαστική μας Επαρχία να αποθησαυρισθούν τα μικρά αυτά αποτμήματα από τα ιερά Λείψανα του Αγίου Παναγή του Μπασιά.

Από σήμερα, ο Άγιος, εκτός από Κεφαλλήν καθίσταται και Σύριος και θα τον έχουμε κοντά μας, προστάτη και πρεσβευτή στο θρόνο του Θεού….καθηκόντως και οφειλετικώς ευχαριστούμε και ενώπιόν σας τον πολιό και σεβαστό και εις εμέ Μητροπολίτη Κεαφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα, εκφράζοντας και την ευγνωμοσύνη μας διότι μας στήριξε και μας βοήθησε σε δύσκολες στιγμές της προσωπικής μας ζωής.

Τον ευχαριστούμε και διότι, κατά την επίσκεψή μας στην Κεφαλληνία, τον Οκτώβριο του 2009, κατόπιν τιμητικής του προσκλήσεως, για την εορτή του Αγίου Γερασίμου, ανταποκρίθηκε στο παρακλητικό αίτημά μας και προσέφερε στην Εκκλησία της Σύρου τα ιερά αυτά λείψανα…..

…..Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, δια των αψευδών χειλέων του Κυρίου μας, αναφέρεται στις πράξεις για τις οποίες ο καθένας μας θα κληθεί να δώσει λόγο και απολογηθεί κατ’ εκείνη την ημέρα της Κρίσεως, την επιφανή της Δευτέρας Του παρουσίας, που είναι λίγες μεν και μικρές, αλλά που δύσκολα πραγματοποιούμε, επειδή δεν έχουμε τη διάθεση να τις πράξουμε, για το πώς δηλαδή συμπεριφερθήκαμε προς Αυτόν στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας.

Αυτό, ακριβώς, ο Άγιος Παναγής το είχε κάνει βιωματική πράξη ζωής, γι’ αυτό και η Χάρη του Θεού τον αξίωσε και διορατικό χάρισμα να έχει και άδηλα των ανθρώπων να αποκαλύπτει, καλώντας τους σε μετάνοια, και πολλά θαύματα, εν ζωή και μετά θάνατον να επιτελεί….

Από σήμερα παραγγέλλομε να ψάλλεται στον Ιερό αυτό Ναό ανελλιπώς και σε κάθε ακολουθία το απολυτίκιο του Αγίου, η δε ιερά μνήμη του την 7η Ιουνίου, να τελείται με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Ο Άγιος να σας ευλογεί όλους, τα έργα σας και, ιδιαίτερα, τα παιδιά σας, και να πρεσβεύει και να μεσιτεύει για όλους μας στο θρόνο της μεγαλωσύνης του Θεού.»

Στη συνέχεια, ο Εφημέριος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο και ευχαριστώντας τον, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σήμερα είναι μέρα χαράς και ευλογίας για μας όλους αλλά ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Αρχοντοχωρίου των Χρούσσων και των ενοριτών των ιστορικών ναών της Γενέσεως της Θεοτόκου και του Αγ. Σπυρίδωνος.

Το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας υποδέχεται τον Ποιμενάρχη του ο οποίος εις ένδειξη αγάπης προς αυτό, εναποθέτει εδώ στο ναό μας τα χαριτόβρυτα λείψανα ενός σύγχρονου Αγίου, ενός μεν ανθρώπου όπως είμαστε όλοι, αλλά ο οποίος με την άσκηση των πνευματικών του ιδιοτήτων κατάφερε να αναδείξει ακόμα και εν ζωή την δυνατότητα που έχουμε όλοι να γίνουμε άγιοι.

Σεβασμιώτατε,

Η μικρή Ενοριακή μας Κοινότητα, με τις ευλογίες, την αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον Σας, στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινής πραγματικότητας, προσπαθεί να αποτελέσει το πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης και δράσης, όπως το ζητά αγωνιωδώς η διασπασμένη ελληνική κοινωνία, ένα πρότυπο ενότητας, ισότητας, ειλικρίνειας και αλληλεγγύης, και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε κατά το μέτρο του δυνατού, με τις ευλογίες του Αγίου Παναγή Μπασιά, που από σήμερα θα τον έχουμε κοντά μας, προστάτη και φρουρό της ζωής μας!

Τον καλωσορίζουμε στον Ναό μας, που αν και μικρός, φιλοξενεί σε κάθε Θ. Λειτουργία και όχι μόνο, ψυχές καλών και αγαθών ανθρώπων, ανθρώπων που έχουν λάβει την ιδιαίτερη ευλογία του Θεού να κατοικούν σε μια όαση φυσική και πνευματική και οι οποίοι το αναγνωρίζουν αυτό και δεν ξεχνούν καθημερινά να Τον ευχαριστήσουν γι΄ αυτό. Να είστε σίγουρος ότι εδώ ο Άγιος θα βρει την ίδια πνευματική οικογενειακή ζεστασιά όπως στο αγαπημένο του χωριό της Κεφαλλονιάς, το Ληξούρι. Aυτό το μήνυμα Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε στον Σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλλονιάς κ. Σπυρίδωνα που εν τω προσώπο Σας τον ευχαριστούμε ευγνώμονος για την τιμή που Σας έκανε να Σας δωρίσει απότμημα από το άγιο λείψανο του Οσίου Παϊσίου Παναγή του Μπασιά.

Σεβασμιώτατε, Τον εναποθέτετε σε ένα ιστορικό Ναό. Ναό από τον οποίο έχουν περάσει σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της Πατρίδος μας. Όπως ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Η εφημερίδα «Ανεξάρτητος» τη 13η Αυγούστου 1910 αναφέρει «ο Βασιλεύς εν Σύρω τη 30 Ιουλίου 1910... εν μέσω απεριγράπτου ενθουσιασμού διηυθύνθη προς την Παναγίαν των Χρούσων, όπου επρόκειτο να ψαλλή δοξολογία. Ο Βασιλεύς οδηγούμενος υπό των επιτρόπων του ναού κ.κ. Μπαΐρα, Καλβοκορέση και Ανδρουλή εισήλθεν εις τον ναόν, όστις αμέσως επληρώθη.»

Εδώ «πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο παγκοσμίου φήμης ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, μελετητής και ιστορικός των εικαστικών τεχνών Νικόλαος Κάλας ή Νικόλαος Καλαμάρης». Εναποθέτετε το λείψανο του οσίου Παϊσίου Παναγή ανάμεσα σε έργα του φημισμένου αγιογράφου Βαρβέρη, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας αγιογράφος του οποίου έργα φιλοξενούνται στο περίφημο μουσείου του Λούβρου.

Εδώ σ’ αυτό το Ναό δεν θα βρίσκεται ποτέ μόνος του ο Άγιος. Θα έχει πάντα κοντά του την ψυχή του αειμνήστου παπά Κώστα Ζερβού. Θα έχει κοντά του τον πρώην εφημέριο και καλό πνευματικό εργάτη π. Αλέξανδρο Σταματίου, τους καλούς και άξιους επιτρόπους και συνεργάτες του Ναού, την διοίκηση της τοπικής κοινότητας και τα μέλη του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου των Χρούσσων.

Σεβασμιώτατε,

Υικώς ζητώ η Ευχή σας να είναι πάντα μαζί μας και ευγνωμόνος Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή μέρα, που η αγάπη σας μας χάρισε. Και ευχαριστούμε και όλους εσας τον π. Μακάριο, τον π. Αθανάσιο, τον ιεροδιάκονο π. Αλέξιο, τους ιεροψάλτες κ. Νικόλαο και κ. Δημήτριο, τους Επιτρόπους, τον Νικόλαο και την Μάγδα Κοντιζά την κα. Ελένη Κοντιζά και την κα. Αγγελική Κοντιζά που βοηθούν πάντα στις εκδηλώσεις μας αλλά ιδιαιτέρως στην σημερινή πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Σεβασμιώτατε, εις Πολλά Σας Έτη !!!»

Ακολούθως, ομίλησαν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Ιω. Δεκαβάλλας, ο Πρόεδρος του τοπικού Διαμερίσματος κ. Ιω. Μαραγκός και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρουσσών κ. Νικόλαος Κοντιζάς, οι οποίοι εξέφρασαν προς το Σεβασμιώτατο τις ευχαριστίες τους και τη χαρά τους για την τιμή και την ευλογία, που προσέφερε στο όμορφο χωριό των Χρούσσων.

Κατά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος διένειμε στους πολυπληθείς προσκυνητές περίτεχνες λιβανοθήκες, που κατασκεύασε η Ιερά Μητρόπολη, με αποτυπωμένο το πρόσωπο του Αγίου και εικόνες του με το Απολυτίκιό του και την ανάμνηση του γεγονότος της εναποθέσεως των ἱ. ἀποτμημάτων από το τίμιο λείψανό του.

από: http://www.imsyrou.gr/

Αφιέρωμα στην φιλανθρωπική εταιρεία "Αποστολή" από τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1


PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 12:45

Δείτε το αφιέρωμα στη φιλανθρωπική εταιρεία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αποστολή από την εκπομπή Με αγάπη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 πατώντας εδώ.

Αγαπητή μας φίλοι, τα κεφάλαια Γέρων Πορφύριος – Παπαζάχος είναι τέσσερα θα σας τα αναρτήσουμε ένα κάθε ημέρα.

Σας παρακαλούμε να τα ακούσετε με πολύ μεγάλη Προσοχή και σε απόλυτη Ησυχία.

Γέρων Πορφύριος –Παπαζάχος 1.

Ὅσιος Μαρτύριος ἐκ Ρωσίας (1 Μαρτίου).


Ὁ Ὅσιος Μαρτύριος τοῦ Ζελένσκ, κατὰ κόσμον Μηνᾶς, γεννήθηκε στὴν πόλη Βελίκι Λούκι τῆς Ρωσίας κατὰ τὸν 16ο αἰῶνα μ.Χ. ἀπὸ γονεῖς εὐσεβεῖς καὶ φιλόθεους, τὸν Κοσμᾶ καὶ τὴν Σταφανίδα, οἱ ὁποῖοι πέθαναν δέκα χρόνια μετὰ τὴν γέννησή του. Τὴν κατὰ Θεὸν διαπαιδαγώγησή του καὶ φροντίδα τοῦ μικροῦ Μηνᾶ ἀνέλαβε ἕνας πνευματικὸς καὶ ἀγαθὸς λευΐτης τοῦ ναοῦ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς γενέτειράς του, ποὺ λίγο ἀργότερα ἔγινε μοναχὸς στὴ μονὴ τῆς Ἁγίας Τριάδος καὶ ὀνομάστηκε Βογολέπιος. Ὁ Ὅσιος ἐπισκεπτόταν τακτικὰ τὸν γέροντά του καὶ λίγο ἀργότερα, ἰκανοποιώντας τὸν πόθο τῆς ψυχῆς του, κείρεται μοναχὸς καὶ λαμβάνει τὸ ὄνομα Μαρτύριος. Μετὰ ἀπὸ ἑπτὰ χρόνια ἀσκήσεως καὶ προσευχῆς ὁ Ὅσιος, μὲ τὴν εὐλογία τοῦ πνευματικοῦ του, πῆρε μαζί του τὴν εἰκόνα τῆς Ἁγίας Τριάδος καὶ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τοῦ Τιχβὶν καὶ ᾖλθε στὴ νῆσο Βέρντε, κοντὰ στὴν περιοχὴ Ζελένσκ, ὅπου καὶ ἀσκήτευε. Ἐκεῖ ἔκτισε ἕνα μικρὸ ναὸ πρὸς τιμὴν τοῦ Κυρίου καὶ τῆς Θεοτόκου.

Ἕνα βράδυ, μετὰ τὴν προσευχή του, εἶδε ξαφνικὰ στὸ ὄνειρό του τὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας νὰ ἐπιπλέει πάνω στὸ νερό. Ὁ Ἀρχάγγελος Γαβριὴλ κάλεσε τὸν Ὅσιο νὰ πάει νὰ βρεῖ τὴν ἱερὴ εἰκόνα. Πράγματι, ὁ Ὅσιος Μαρτύριος κατέβηκε στὴν λίμνη καὶ εἶδε τὴν εἰκόνα τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου νά ἐπιπλέει ἐπάνω στὸ νερό. Τότε τὴν πῆρε μὲ εὐλάβεια καὶ δέος καὶ τὴν μετέφερε στὸν τόπο τῆς ἀσκήσεώς του.

Τὸ ἔτος 1570, ὁ Ὅσιος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο τοῦ Νόβγκοροντ καὶ διορίσθηκε ὡς ἡγούμενος τὸ ἔτος 1582.
Ὁ Ὅσιος Μαρτύριος κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 1603. Παραδίδοντας τὴν ἁγία ψυχή του στὸν Κύριο ἀνέπεμψε τὴν τελευταία ἐπὶ γῆς ἱκεσία του: «Κύριε, χάρισε τὴν εἰρήνη σὲ ὅλους τοὺς Ὀρθόδοξους Χριστιανούς».

Αγιος Δαβὶδ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος (1 Μαρτίου).


Ὁ Ἅγιος Δαβὶδ καταγόταν ἀπὸ τὴν Οὐαλία καὶ ἀνατράφηκε μὲ παιδεία καὶ νουθεσία Κυρίου. Ἀπὸ νεαρὰ ἡλικία ἀκολούθησε τὸ μοναχικὸ βίο καὶ ἐκάρη μοναχός. Ἀποσύρθηκε στὴ νῆσο τοῦ Οὐάϊτ, καθοδηγούμενος ἀπὸ τὸν Γέροντα Παυλίνο. Κήρυξε πρὸς τοὺς Βρετανοὺς καὶ ἀνοικοδόμησε ναὸ στὴν πόλη Γκλαστένμπουρυ, ὅπου κατὰ τὴν παράδοση κήρυξε ὁ Ἰωσὴφ ὁ ἀπὸ Ἀριμαθαίας ποὺ εἶχε, κατὰ τὴν παράδοση, μαζί του τὸ Ποτήριον τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου καὶ τὸν Ἀκάνθινο Στέφανο τοῦ Κυρίου.

Ὁ Ἅγιος Δαβὶδ ἵδρυσε δώδεκα μοναστήρια στὰ ὁποῖα ἐπέβαλε τοὺς κανόνες τῆς Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας. Οἱ μοναχοὶ μιλοῦσαν σπάνια καὶ ὡς κύριο ἔργο τους εἶχαν τὴν προσευχή.

Ὁ Ἅγιος ἔλαβε μέρος σὲ δύο Συνόδους κατὰ τοῦ Πελαγιανισμοῦ, ποὺ ἔγιναν στὴν πόλη Μπρέβυ τὸ 512 ἢ 519 μ.Χ. καὶ στὴν πόλη Βικτόρια λίγο ἀργότερα. Κατὰ τὴν διάρκεια τῆς Συνόδου ἐξελέγη Ἀρχιεπίσκοπος Οὐαλίας, ἀλλὰ ἀποδέχθηκε τὴν ἐκλογή του μετὰ ἀπὸ πολλὲς πιέσεις.
Ὁ Ἅγιος Δαβὶδ κοιμήθηκε ὁσίως μὲ εἰρήνη τὸ ἔτος 544 μ.Χ.

Ἁγία Ἀντωνίνα ἡ Μάρτυς (1 Μαρτίου).


Ἡ Ἁγία Μάρτυς Ἀντωνίνα καταγόταν ἀπὸ τὴν πόλη Νίκαια τῆς Βιθυνίας καὶ ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορα Μαξιμιανοῦ (286 – 305 μ.Χ.). Ὄντας Χριστιανή, φανερώθηκε στὸν Μαξιμιανό, ὅταν ἀναχώρησε γιὰ τὴν Νίκαια καὶ ὁμολόγησε μὲ τόλμη γνώμης τὸν Χριστό. Γι’ αὐτὸ βασανίσθηκε καὶ ὁδηγήθηκε στὴ φυλακή. Ἀφοῦ τὴν ἔβγαλαν ἀπὸ τὴ φυλακή, τὴν πίεσαν μὲ τὴν βία νὰ ἀρνηθεῖ τὸν Χριστό. Ἡ Ἁγία δὲν δέχθηκε καὶ παρέμενε σταθερὴ στὴν πίστη της. Τότε οἱ δήμιοι τὴν κρέμασαν καὶ τῆς ἔγδαραν τὰ πλευρά. Ἔπειτα τὴν τοποθέτησαν πάνω σὲ πυρακτωμένη σχάρα, ἀλλὰ καὶ μετὰ ἀπὸ αὐτὸ τὸ μαρτύριο ἡ Ἁγία παρέμεινε ἀβλαβής.
Στὴ συνέχεια, ἀφοῦ τὴν ἔβαλαν σὲ σάκο, τὴν ἔριξαν στὴ λίμνη τῆς Νίκαιας, στὴν ὁποία βρῆκε τὸ μαρτυρικὸ θάνατο καὶ ἔλαβε τὸ στέφανο τοῦ μαρτυρίου.

Ἁγία Εὐδοκία ἡ Μάρτυς (1 Μαρτίου).


Ἡ Ἁγία Μάρτυς Εὐδοκία καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἠλιούπολη, τῆς ἐπαρχίας Λιβανησίας Φοινίκης καὶ ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορος Τραϊανοῦ (98 – 117 μ.Χ.). Στὸν πρότερό της βίο ζοῦσε ζωὴ ἀκόλαστη μέσα στὰ πάθη καὶ τὴν ἁμαρτία. Ὅμως ἡ Χάρη τοῦ Θεοῦ φώτισε τὴν καρδιά της καὶ μὲ τὶς νουθεσίες κάποιου γέροντος μοναχοῦ, ποὺ ὀνομαζόταν Γερμανός, μετανόησε. Στὴν συνέχεια, ἀφοῦ εἶδε ὀπτασία, προσῆλθε στὸν Ἐπίσκοπο Θεόδοτο καὶ βαπτίσθηκε. Ἡ ὀπτασία ἦταν ἡ ἑξῆς: Παρατηροῦσε Ἄγγελο Θεοῦ νὰ ὁδηγεῖ αὐτὴν πρὸς τὸν οὐρανὸ καὶ ἄλλους Ἀγγέλους νὰ τὴ συγχαίρουν, ἐνῷ τὴν ἴδια στιγμὴ κάποιος μαῦρος οὔρλιαζε καὶ ἔλεγε ὅτι ἀδικεῖται πάρα πολύ, ἐπειδὴ ἡ Εὐδοκία ἔγινε Χριστιανή.

Μετὰ τὴν πνευματικὴ ἀναγέννησή της καὶ τὴν καλὴ ἀλλοίωσή της, διαμοίρασε τὰ πλούτη της στοὺς πτωχοὺς καὶ κατέφυγε σὲ μοναστήρι, ὅπου ἐσχόλαζε στὰ ἔργα τῆς ἀρετῆς.

Ὅμως κατηγορήθηκε ἀπὸ τοὺς πρώην ἐραστές της ὡς Χριστιανὴ καὶ συνελήφθη. Ὁδηγήθηκε στὸ βασιλέα Αὐρηλιανό, ἐνώπιον τοῦ ὁποίου ὁμολόγησε τὴν πίστη της στὸν Χριστὸ καὶ τιμωρήθηκε. Ἀλλὰ ἀφοῦ ἀνέστησε μὲ τὴν προσευχή της τὸν υἱὸ τοῦ βασιλέως, ποὺ εἶχε πεθάνει, τὸν ἔπεισε νὰ πιστέψει στὸν Κύριο. Καὶ τότε ἀπελευθερώθηκε. Ἀργότερα ὅμως συνελήφθη ἀπὸ τὸν ἄρχοντα τῆς Ἡλιουπόλεως Βικέντιο καὶ ἀποκεφαλίσθηκε.
Ἔτσι ἡ Ἁγία Μάρτυς Εὐδοκία ἔλαβε τὸν ἀμάραντο στέφανο τῆς δόξας καὶ εἰσῆλθε στὴ χαρὰ τοῦ Κυρίου της.


Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Φόβον ἔνθεον, ἀναλαβοῦσα, κόσμου ἔλιπες, τὴν εὐδοξίαν, καὶ τῷ Λόγῳ Εὐδοκία προσέδραμες· οὗ τὸν ζυγὸν τῇ σαρκί σου βαστάσασα, ὑπερφυῶς ἠγωνίσω δι' αἵματος. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.



Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὁ εὐδοκήσας ἐκ βυθοῦ ἀπωλείας, πρὸς εὐσεβείας τὸν ἀκρότατον ὅρον, ἀναγαγεῖν σε ἔνδοξε ὡς λίθον ἐκλεκτόν, οὗτος καὶ τὸν βίον σου, τῇ ἀθλήσει λαμπρύνας, χάριν ἰαμάτων σοι, Εὐδοκία παρέχει· ὃν ἐκδυσώπει σώζεσθαι ἡμᾶς, Ὁσιομάρτυς, Ἀγγέλων ἐφάμιλλε.


Μεγαλυνάριον.
Χάρις εὐδοκίας τῆς θεϊκῆς, νύμφην σε τοῦ Λόγου, ἀπειργάσατο ἐκλεκτήν, ἤθεσιν ὁσίοις, καὶ αἵματι Μαρτύρων, θεόφρον Εὐδοκία, περιαστράπτουσαν.