Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος, Βόλου.


Ιστορικά στοιχεία του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος


Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος βρίσκεται Β.Δ του δήμου Βόλου τμήματος της Ν.Ιωνίας. Αποτελείται από 1.500 οικογένειες από τις οποίες κάποιες προέρχονται από τον Πόντο, άλλες από τα Παράλια της Μ. Ασίας και άλλες από διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής. Την ενορία μας επίσης απαρτίζει και ένας σεβαστός αριθμός αθίγγανων. Παρόλο την καταγωγή και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων ευλαβούνται και σέβονται την ενορία τους σε κάθε κάλεσμα της με επίκεντρο τον τιμώμενο Άγιο προστάτη της, τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Η ενορία συγκροτήθηκε και λειτούργησε το 1960 σε ένα πρόχειρο παράπηγμα των οδών Ραιδεστού και Περίνθου. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1978. Στις 30 Απριλίου του 1979 κατεδαφίστηκε το παράπηγμα και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ναού, όπου στις 18 Μαρτίου 1980 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλου έχουμε τον θεμέλιο λίθο. Σε διάστημα 13 ετών και συγκεκριμένα το 1993 έχουμε τα εγκαίνια του ναού από τον ίδιο Μητροπολίτη, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Το 1998 ολοκληρώθηκε ο αγιογραφικός κύκλος του ναού που είναι περικαλλής για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής.

Περιγραφή του ναού:

Ο ιερός ναός είναι κτισμένος στον τύπο της τρίκλιτης σταυροειδής βασιλικής με τρούλο και γυναικωνίτη. Εξέχουσα θέση έχουν ο αγιογραφικός κύκλος, το τέμπλο, ο δεσποτικός θρόνος, ο άμβωνας, και τα καθίσματα φιλοτεχνημένα με παραδοσιακό τρόπο και χαρακτήρα. Κομμάτι του ιερού ναού αποτελεί και η εμβάδα του σκηνώματος του Αγίου που δόθηκε ως ευλογία στις 10 Μαΐου του 2006 από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριον.

Περαιτέρω κτίσματα εντός του ναού:

Το αρχονταρίκι, το πνευματικό κέντρο-Σύναξη εντός του οποίου λειτουργούν το σπίτι Γαλήνης και οι αίθουσες κατηχητικής διδασκαλίας, ο χώρος οικιακής χρήσης καθώς και το γραφείο των ιερέων.

Εορτολόγιο του ναού:

Ο ναός εορτάζει και πανηγυρίζει στις 12 Δεκεμβρίου. Παράλληλα τιμά και εορτάζει στις 21 Ιανουαρίου τον Άγιο ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Ευγένιο τον τραπεζούντιο , προστάτη των Ποντίων και την Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα την Κυριακή της Σαμαρείτιδας , προστάτιδα των Μικρασιατών. Τα δυο κλίτη του ναού είναι αφιερωμένα στους ανωτέρω αγίους, για τον μεν Ευγένιο το δεξί για την δε Φωτεινή το αριστερό.

Για περισσότερα Εδώ